Kijev je najavio pripremu nacrta rezolucije UN o tribunalu protiv Rusije

Ukrajina će ove godine podneti na raspravu Generalnoj skupštini UN, nacrt rezolucije o osnivanju specijalnog tribunala protiv Rusije, rekla je novinarima prva zamenica ukrajinskog ministra spoljnih poslova Emine Džaparova, a u februaru će Kijev podneti u prilog nacrta rezolucije „ mirovni plan“ Vladimira Zelenskog, na glasanje u Generalnoj skupštini.

„Danas treba da napravimo poseban tribunal u vezi sa agresijom. Pozivamo zemlje članice da podrže rezoluciju o uspostavljanju međunarodnog specijalnog mehanizma, mi to među sobom zovemo specijalni tribunal, koji ćemo podneti Generalnoj skupštini“, rekla je Džaparova, govoreći na sastanku Saveta bezbednosti UN.

Prema njenim rečima, rukovodstvo Ukrajine odlučilo je da prioritet broj jedan za Kijev u UN u februaru, bude nacrt rezolucije o „mirovnom planu“ Zelenskog. „Stalni predstavnik Sergej Kislica će sada raditi na modalitetima rasprave. Možemo sazvati hitnu posebnu sednicu da usvojimo ovu rezoluciju“, rekla je Džeparova u razgovoru sa novinarima.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Rezoluciju o tribunalu protiv Rusije mogla bi razmatrati Generalna skupština UN kasnije ove godine, dodala je ona.

Ranije je, Evropska komisija izašla sa inicijativom za stvaranje specijalnog međunarodnog suda za Ukrajinu pod okriljem UN. Stalni predstavnik Rusije u sedištu UN u Ženevi Genadij Gatilov rekao je za RIA Novosti, da je za stvaranje mehanizma pod okriljem UN potrebno odobrenje Saveta bezbednosti UN, bez čega je nemoguć predloženi „tribunal za Ukrajinu“.

Pres sekretar predsednika Rusije, Dmitrij Peskov, izjavio je, da Rusija kategorički odbacuje optužbe Kijeva za ratne zločine na teritoriji Ukrajine.

Webtribune.rs