Naslovnica SPEKTAR Ubrzavanje dedolarizacije: BRIKS pravi alternativni finansijski sistem

Ubrzavanje dedolarizacije: BRIKS pravi alternativni finansijski sistem

Nova razvojna banka BRIKS-a od osnivanja 2014. razvija pravedniji sistem međunarodnih transakcija, otkriva ministarka spoljnih poslova Južne Afrike

BRIKS traži način da zaobiđe dolar kako bi stvorio pravedniji sistem plaćanja koji neće biti naklonjen bogatijim zemljama, rekla je ministarka spoljnih poslova Južne Afrike Naledi Pandor.

„Uvek nas je zabrinjavala dominacija dolara, sad i moramo da tražimo alternativu. Trenutni sistem privileguje veoma bogate zemlje, dok za ostale države, poput naše, plaćanje u dolarima predstavlja veliki izazov, jer košta mnogo više imajući u vidu naše različite valute. Treba razviti pravedniji sistem i o tome razgovaramo sa ministrima BRIKS-a“, rekla je Pandor za Sputnik internešenel.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Ona je dodala da je jedan od razloga zašto je BRIKS, koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, 2014. godine osnovao Novu razvojnu banku (NDB) koju zajednički vode, upravo to što su želeli da pronađu zamenu za platni sistem zasnovan na dolaru.

„Unutar BRIKS-a tražimo način kako NDB i druge institucionalne forme mogu da pomognu da razvijemo pravedniji sistem plaćanja“, dodala je Pandor.

I Saudijska Arabija razmatra da pobošlja trgovinu širom sveta tako što će razmatrati plaćanje u drugim valutama, a ne samo u dolaru, rekao je ministar finansija kraljevine Mohamed el-Džadan u nedavnom intervjuu za „Blumberg“.

„Nemamo problem da pregovaramo o tome kako rešavamo naše trgovinske aranžmane, bilo u američkim dolarima, bilo u evrima, bilo u saudijskim rijalima“, dodao je El-Džadan.

Trgovina naftom koja se obavlja isključivo u dolarima doprinela je da američka valuta ima status rezervne svetske valute, ali sada kada je vodeći svetski izvoznik nafte, Rijad, nagovestio da će razmatrati i druge valute za plaćanje, to bi moglo da se promeni.

(RT)