Nova nevolja za EU: Rat cenama sa Azijom, ostaviće Evropu bez gasa

Evropska unija se nada isporukama tečnog gasa umesto ruskog, ali rat cenama sa Azijom mogao bi da ostavi Evropu bez resursa.

Ovo je izjavio vodeći stručnjak Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost, predavač na Finansijskom univerzitetu pri Vladi Ruske Federacije, Stanislav Mitrahovič.

Energetska kriza počela je u Evropi mnogo pre ruske specijalne operacije u Ukrajini. Prema Mitrahovičevim rečima, to je uzrokovano nepromišljenim odlukama vlasti EU da regulišu energetska tržišta, ubrzaju prelazak na zelenu energiju, odustanu od dugoročnih ugovora u korist razmene, a takođe i uspore projekte vezane za Rusiju.

Situaciju danas dodatno komplikuje brzo rastuća inflacija na Zapadu, i pad snabdevanja svim gasovodima iz Ruske Federacije, osim Turskog toka.

Brisel tradicionalno računa na atraktivnost evropskog tržišta, i domaće cene za sve dobavljače prirodnog gasa. EU se nada da će privući što više tečnog gasa iz SAD, Bliskog istoka i drugih regiona.

Međutim, Mitrahovič je uveren da će Evropa u kontekstu globalne nestašice morati da se takmiči za gas sa vodećim ekonomijama Azije, koje nisu opterećene politički motivisanim problemima EU. Ekspert sumnja u sposobnost EU da pobedi u ovoj konfrontaciji.

„Evropljani često govore- „Kupićemo svu robu koja nam je potrebna na drugim tržištima“. Ali nemoguće je pronaći zamenu, za na primer, đubriva. Na svetskom tržištu ima prehrambenih proizvoda, ali kada počne borba za njih, nastaje i nestašica.

U EU kažu- „Kupićemo dosta tečnog gasa“. Ali u narednim mesecima imaćemo ogromnu borbu između Evrope i Azije za ovaj LNG – to se zove arbitraža cena- ko plati najviše. U Aziji postoje prilično bogate zemlje, Japan, Južna Koreja, Kina, koje takođe imaju novca, koje će kupovati gas, i vrlo je moguće, da će Evropa izgubiti ovo takmičenje“, rekao je Mitrahovič.

Pokušaji Evrope da ruski gas zameni tečnim gasom, već su pogodili zemlje koje nisu u stanju da ponude visoku cenu za njega. Evropski mediji nazivaju Pakistan i Šri Lanku najteže pogođenim državama.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs