Evropa je počela da sumnja u izjave SAD o takozvanoj pretnji Zapadu od Rusije i Kine

Evropa pati od posledica ukrajinske krize zbog akcija SAD, koje bi mogle da dovedu do pogoršanja odnosa Vašingtona i Brisela, napisao je novinar Sjue Liu u članku za kinesko izdanje Global Times.

„Evropske zemlje su postale žrtve sukoba u Ukrajini – moraju da se nose sa energetskom krizom i naglim rastom cena. Osim toga, privrede ključnih evropskih država ulaze u fazu recesije, što može da izazove političku i društvenu nestabilnost“, objasnio je autor.

Kao rezultat toga, Evropa je počela da sumnja u izjave SAD o takozvanoj pretnji Zapadu od Rusije i Kine.

U prilog njegovim rečima, analitičar je naveo izjavu Šuo Vanga, profesora Fakulteta za međunarodne odnose na Pekinškom univerzitetu za inostrane studije. On je uveren da evropske zemlje neće žrtvovati sopstvene interese samo da bi održale sistem savezništva sa Vašingtonom.

Liu je naglasio da je za Evropu Rusija sused koji se ne može zanemariti, a Kina je najvažnije tržište.

„U ovoj situaciji američka propaganda o kineskim i ruskim pretnjama teško može da bude uspešna. Što više Vašington posmatra Moskvu i Peking kao neprijatelje, to mu je teže da ujedini saveznike oko sebe“, naveo je on.

Posle početka ruske specijalne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu.

Mnoge zemlje su najavile zamrzavanje ruske imovine, sve su glasniji pozivi da se napusti energetska energija iz Rusije. Ove mere su se pokazale kao problem za Evropu i SAD , što je izazvalo povećanje cena hrane i goriva.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs