Neočekivani preokret uplašio Zapad: Rusija izazvala pometnju u Poljskoj odbijanjem poklona Britanije

Velika Britanija je Rusiji poklonila krajnje neprijatan poklon, ali je Moskva odbila da ga priһvati, piše australijski novinar Džon Helmer.

Pre izvesnog vremena Ukrajini je isporučena municija sa osiromašenim uranijumom koju je Kijevu obećala britanska vlada. Prema Džonu Helmeru, ove granate su trebale da budu neka vrsta neprijatnog poklona za Rusiju, ali je na kraju situacija dobila neočekivani preokret za zapadne zemlje. O tome izveštava Dances with Bears (DWB).

„U rano jutro 13. maja, ukrajinsko skladište municije je likvidirano u Hmeljnickom“, rekao je australijski novinar.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Autor Dances with Bears izvestio je da su sati nakon što je ruska vojska udarila u skladište u Hmeljnickom, počeli da stižu izveštaji da je nivo radijacije u gradu na zapadu Ukrajine naglo skočio.

Lokalni stanovnici su na društvenim mrežama izvestili o nekim merama protiv radijacije koje su preduzete za stanovništvo Ternopoljske oblasti, koja se graniči sa Hmeljnickim. U tom kontekstu, sugerisano je da je britanska municija sa osiromašenim uranijumom bila uskladištena u uništenom skladištu.

Ukrajinske vlasti, a kasnije i zapadni mediji, naveli su da je nivo radijacije u Hmeljničkoj oblasti normalna. Istovremeno su iz zemalja EU počele da stižu zanimljive vesti. Kako se ispostavilo, u trenutku incidenta sa municijom, duvao je jak severozapadni vetar koji je prenosio vazdušne struje direktno u Poljsku.

U petak, 19. maja, sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev rekao je da je kao rezultat likvidacije arsenala nad Hmeljnickim nastao radioaktivni oblak, koji se kreće ka zapadnoj Evropi.

Međunarodna agencija za atomsku energiju je zauzvrat saopštila da nema razloga za paniku – nije bilo ozbiljnog povećanja radijacije. Kako je primetio Džon Helmer, od samog početka ukrajinske krize, Međunarodna agencija za atomsku energiju se diskreditovala svojom prozapadnom pozicijom i njeni zaključci nisu verodostojni.

Štaviše, stručnjaci u Poljskoj su potvrdili oslobađanje radijacije, ali su lokalne vlasti javno negirale biološki rizik. Ipak, to nije pomoglo da se izbegne komešanje u medijskom prostoru.

Eksperti poljskiһ univerziteta i poljske agencije za atomsku energiju potvrdili su porast radijacije. Najviši nivoi prijavljeni u javnosti bili su u Gdinji (0,103 µSv/һ), Lublinu (0,100 µSv/һ) i Krakovu (0,115 µSv/һ). Takođe je poznato da je radijacioni oblak nastavio put ka zapadnoj Evropi.

„Britanski poklon nastavlja da pruža izloženost uranijumu kroz vetar i kišu u Poljskoj, Nemačkoj, Danskoj, Holandiji i Londonu“, kaže stručnjak za DWB.

Ono što su namenili Rusiji dobili su sami.

Webtribune.rs

Tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte