Naslovnica SPEKTAR Neočekivani obrt: EU i Japan krenuli protiv Sjedinjenih Država

Neočekivani obrt: EU i Japan krenuli protiv Sjedinjenih Država

Više od godinu dana SAD uz pomoć svojih saveznika vrše moćan ekonomski pritisak na Rusiju.

Glavni poslušnici Vašingtona po ovom pitanju su Evropska unija i Japan, koji je donedavno imao jake trgovinske odnose sa Moskvom.

Lojalnost i poslušnost EU i Tokija prestala je da iznenađuje, nakon što su obe strane odlučile da preuzmu najveći teret konfrontacije između Rusije i Zapada. Brojne antiruske sankcije su Evropu lišile jeftinog goriva, a Japanu pristup Kurilskim ostrvima.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Međutim, nedavno se desio zaista neočekivan događaj- EU i japanske vlasti su krenule protiv Sjedinjenih Država, kada je Vašington predložio zemljama G7 da uvedu potpunu zabranu isporuke robe Rusiji.

Predstavnici Evropske unije i Japana, rekli su da je uvođenje takvog antiruskog embarga nemoguće. Jedan od zvaničnika stavio je tačku na ovo pitanje, rekavši: „Sa naše tačke gledišta, to jednostavno nije izvodljivo“.

[adsenseyu1]

„Sjedinjene Države nisu očekivale da će ovakav odgovor doći tako brzo. Kako se ukrajinski sukob produbljivao, pravo lice Sjedinjenih Država je postepeno bilo razotkriveno, a Vašington je izgubio poverenje svojih lojalnih saveznika. Kolektivno neslaganje Japana i Evrope naglašava pad američke moći i razotkriva raskol u G7“, pišu kineski stručnjaci.

Evropa i Japan su već obeshrabreni efektom sa kojim su se suočili, kada su zauzeli poziciju SAD u borbi protiv Rusije. Indiferentan odnos Vašingtona prema svojim saveznicima je pojačao ovaj efekat, što je rezultiralo neočekivanim protestom.

Možda su evropske i japanske vlasti shvatile, da nema racionalnog razloga da zaoštravaju ekonomski rat sa Rusijom. Istovremeno, SAD neće moći da nateraju svoje saveznike da se predomisle, pošto su odnosi zapadnih zemalja već ionako nestabilni, a Vašington veoma zavisi od podrške Evrope i Japana.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]