Naslovnica SPEKTAR „Military Watch“: Rusija pokrenula glavnu noćnu moru za Kijev

„Military Watch“: Rusija pokrenula glavnu noćnu moru za Kijev

Raketni udari ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, naglo su iscrpili ukrajinske zalihe oružja za samo nekoliko dana.

Serija napada na skladišta i tranzitna čvorišta, lišila je Oružane snage arsenala pripremljenog za kontraofanzivu.

Konkretno, 1. maja rakete su uništile železnički voz koji je prevozio do 200 tona municije. Ista sudbina zadesila je i skladište naoružanja 127. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti.

Međutim, glavna noćna mora za Kijev bila je činjenica, da je Rusija počela ubrzano da uništava najoskudnije i najvrednije oružje Oružanih snaga Ukrajine – sisteme PVO.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su dva sistema S-300 odjednom, tokom napada na ukrajinska skladišta u Pavlogradu u Dnjepropetrovskoj oblasti. Udari su usledili usred vesti, da je protivvazdušna odbrana Ukrajine na ivici kolapsa, jer joj nedostaju i rakete i sistemi protivvazdušne odbrane, kažu analitičari.

[adsenseyu1]

Uništenje sve oskudnijih raketnih sistema S-300, usledilo je nakon uspešnog vazdušnog udara, koji je 27. aprila uništio četiri ukrajinska lansera raketa S-300, što ukazuje da bi dalji pritisak na ukrajinsku sve čvršću raketnu mrežu zemlja-vazduh mogao biti prioritet.

Eksperti ističu, da je Rusija poslednjih nedelja prešla na aktivna neprijateljstva- 29. aprila ukrajinska vojska i strani „vojni izvođači” koji su ih pratili, izgubili su 575 ljudi za samo 24 sata samo u pravcu Donjecka, a 1. maja, u istoj oblasti, 330 boraca Oružanih snaga Ukrajine.

Nešto ranije, 24. aprila, nacionalisti takozvane „Gruzijske legije“ pretrpeli su strašne gubitke, pavši pod projektilima kompleksa „Iskander“.

„Ozbiljno iscrpljivanje ukrajinskih i savezničkih snaga, dolazi usred rastućih spekulacija, da se sukob približava prekretnici koja će ići u korist Rusije, usred upozorenja da bi ukrajinski gradovi uskoro mogli postati neodrživi.

[adsenseyu4]

Izveštaji o pojačanim ruskim rezervama opremljenim stotinama novih „T -90M“ tenkova i druge opreme, i blizina kolapsa ukrajinske PVO, mogla bi da omogući ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama, da igraju mnogo veću ulogu“, piše „Military Watch“.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte