Naslovnica SPEKTAR Kineski analitičari objasnili svrhu ukrajinskog napada na Kremlj – VIDEO

Kineski analitičari objasnili svrhu ukrajinskog napada na Kremlj – VIDEO

Kijev je napadom na Kremlj dronovima želeo da demonstrira svoju snagu i poremeti predstojeću paradu u čast Dana pobede.

Ovo mišljenje izneli su kineski analitičari u tekstovima za lokalne medije.

„Po mom preliminarnom mišljenju, prava svrha ove akcije nije bila uspešno izvršenje ubistva, ovo nije bilo primarno. Svrha je bila da izazove šok, da poremeti predstojeću paradu na Crvenom trgu na Dan pobede“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Da se ​​pokaže na taj način da Moskva nije daleko od bojnog polja do kojeg je došao rat i, na kraju, potkopava poverenje ruske javnosti u pobedu“, napisao je Hu Siđin, bivši glavni urednik kineskog lista Global Times.

Prema njegovim rečima, Rusija je od početka sukoba izvela udare na važnu ukrajinsku infrastrukturu i komandne centre, ali nikada nije izvršila vazdušne udare na kancelariju ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

[adsenseyu1]

„Sada će pažnja morati da se usmeri na to da li će ruska strana da udari na kancelariju Zelenskog. Čim Rusija i Ukrajina počnu otvoreno da napadaju kancelarije predsednika jedni drugima, kada eliminacija predsednika postane jedno od sredstava konfrontacije, to će značiti da je rat ušao u nekontrolisanu fazu i da će postati još teži, a gubici na obe strane će se povećati“, rekao je Hu Siđin.

Napad dronom na Kremlj će verovatno izazvati novi talas krvoprolića, dodao je ekspert.

„Ovaj napad na Kremlj je veoma loš signal, koji sugeriše da su neke crvene linije prekinute, pa čak i da je počela serija krvavih bitaka“, navodi se u recenziji koju je na nalogu Niu Tankin objavio poznati novinar, zamenik glavni urednik novinske agencije Sinhua, Globalni urednik Liu Hong na kineskoj društvenoj mreži WeChat .

Kako je podsetio ekspert, Moskva je napad nazvala pokušajem ubistva predsednika Vladimira Putina, ali je izrazila mišljenje da je verovatnoća uspeha napada Kijeva na šefa Rusije veoma mala.

[adsenseyu4]

„Ovo je više demonstracija snage, sposobnosti da se napadne Kremlj, poremeti parada u čast Dana pobede, a to je i snažan udar na poverenje ruskog naroda“, smatra analitičar.

Autor članka je uveren da iako ukrajinska strana ne priznaje da je izvršila eksplozije na teritoriji Rusije, u budućnosti će ih biti još, a ovaj napad na Kremlj sigurno neće biti poslednji.

Predsednička administracija je u sredu saopštila da je Ukrajina pokušala sa dva drona da udari po rezidenciji Vladimira Putina u Kremlju.

Vojske i specijalne službe uspele su da ih onesposobe uz pomoć radarskih sistema za ratovanje. Prilikom pokušaja napada, šef države nije povređen, njegov raspored rada nije promenjen.

Kremlj je napad na predsedničku rezidenciju ocenio kao teroristički napad i pokušaj ubistva. Naglasili su da Moskva zadržava pravo da preduzme uzvratne mere – gde i kada smatra da je prikladno.

 


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte