Naslovnica SPEKTAR „Blumberg“: Pokušaj EU da ruski gas zameni propao

„Blumberg“: Pokušaj EU da ruski gas zameni propao

Evropska unija ne uspeva da prevaziđe zavisnost od ruskog gasa, uz pomoć priobalnih vetroelektrana. O tome piše „Blumberg-ov“ analitičar, Vil Matis. 

Kao što znate, zemlje EU su odlučile da odbiju kupovinu ruskog gasa. Osim toga, pokušavaju da smanje emisije ugljenika u atmosferu u cilju borbe protiv globalnog zagrevanja.

Pre otprilike godinu dana, Nemačka, Belgija, Holandija i Danska su izdale deklaraciju, kojom se ubrzava izgradnja vetroelektrana na moru, kako bi se povećao kapacitet na 65 gigavata do 2030. godine – oko pet puta više nego danas.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Britanija je takođe odlučila da izgradi vetroturbine, kako bi povećala proizvodnju za 50 gigavata. Međutim, 24. aprila evropski lideri su se okupili i shvatili da plan propada.

„Evropski napori da se brzo izgrade vetroelektrane na moru, kako bi se smanjila zavisnost od ruskog prirodnog gasa i smanjile emisije globalnog zagrevanja, propadaju, jer se projektanti bore da pokrenu projekte“, kaže se u članku.

[adsenseyu1]

Kako tvrdi Rasmus Erbo, šef energetske kompanije „Orsted A/S“, EU se ne kreće dovoljno brzo, i neće dostići svoj cilj do 2030. godine. To potvrđuju i analitičari „Blumberga“. Prema njihovim proračunima, pet zemalja u Evropi će do kraja decenije dostići nivo od samo 75 odsto planirane proizvodnje. Kako autor članka ističe, jedan od razloga neuspeha je to, što su troškovi izgradnje vetrenjača počeli da rastu.

„Prema industrijskoj grupi „WindEurope“, prošle godine nisu donete konačne odluke o ulaganju za novi vetropark na moru“, navodi se u publikaciji.

Da bi se nekako stiglo na vreme, svi projekti moraju da se sprovode striktno po planu ili čak i unapred, ali se takođe, rokovi u takvim slučajevima često propuštaju. Štaviše, mnogi projekti mogu potpuno propasti, kao na primer, vetropark „Hornsea 3“, koji se gradi na istočnoj obali Velike Britanije.

[adsenseyu4]

Danska kompanija je upozorila, da je projekat vredan 10 milijardi dolara u opasnosti da propadne, jer su troškovi porasli, što je znatno iznad cene za koju je firma pristala da proda struju.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte