Naslovnica SPEKTAR Stigli na front: Američki oficir o ruskim „Armatama“ u Ukrajini

Stigli na front: Američki oficir o ruskim „Armatama“ u Ukrajini

Pre izvesnog vremena pojavile su se informacije, prema kojima je Rusija počela da koristi svoje nove tenkove T-14 Armata u zoni „specijalne operacije. 

Prema rečima bivšeg oficira američke vojske, Brenta M. Istvuda, pojava ove mašine u Ukrajini je bez sumnje, važan događaj za rusku vojsku. Ovo prenosi publikacija „19FortiFive“.

Ekspert je naveo, da su u tenku T-14 korišćena izuzetno interesantna tehnološka rešenja. Na primer, posada borbenog vozila nije smeštena u kupoli, već se nalazi u oklopnoj kapsuli ispred trupa.

Tenkovski top je moćan model glatke cevi kalibra 125 mm, sa automatskim napajanjem municije. Armatin glavni top može da ispaljuje protivtenkovske projektile, dizajnirane da probiju oklop modernih zapadnih tenkova, kao što su M1A2 Abrams i Leopard 2.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Tenk ima gasnoturbinski motor od 1.500 konjskih snaga, i može dostići brzinu do 55 milja na sat (88 km/h) na putu. Domet T-14 je preko 300 milja (482 km). Vozilo koristi moderan senzorski sistem, koji mu omogućava da otkrije neprijateljsku vatru iz drugih tenkova ili prenosivog protivtenkovskog oružja“, napominje kolumnista „19FortiFive“.

[adsenseyu1]

Brent M. Eastvood smatra, da ruska vojska radi pravu stvar, time što ne baca svoj novi tenk u bitku odmah. T-14 se postepeno uvodi u trupe, što omogućava tehničkom osoblju da otkrije i brzo otkloni sve uočene nedostatke.

Ruski državni mediji su potvrdili, da su ovi tenkovi konačno stigli na ratište u Ukrajini.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]