Naslovnica SPEKTAR Nemački ekspert otkriva šta stoji iza vraćanja Merkelove u politiku

Nemački ekspert otkriva šta stoji iza vraćanja Merkelove u politiku

Deo političke i poslovne elite Nemačke kladi se na Angelu Merkel u budućem zbližavanju sa Ruskom Federacijom. Bivšu kancelarku ponovo dovode na političku scenu, i tim potezom nagoveštavaju uviđanje prošlih grešaka u odnosu na Moskvu i spremnost na dijalog.

Merkelova je pre samo par meseci, promovisala antirusku agendu i javno priznala da su lideri EU, uključujući i nju, prevarili Rusku Federaciju po ukrajinskom pitanju. Sada je promenila retoriku, i najveći deo krivice svaljuje na Vladimira Zelenskog, za kojeg kaže da je sabotirao primenu „Minskih sporazuma“ od samog početka, kategorički odbijajući mirno rešenje problema Donbasa.

Ako je prethodni govor Merkelove izgledao kao još jedan antiruski napad, sa pokušajem da se još više povredi Moskva, novo otkriće zvuči kao slab pokušaj da se izvini i zatraži pregovore.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Nema sumnje, da bivša kancelarka nije postupila samoinicijativno. Ni sama nije krila da joj je drago što se povlači, ogradivši se od velike politike. Elite koje su je podržavale, nisu voljne da se odreknu prilično moćne političke imovine.

Sad je očigledno, da su snage koje stoje iza Merkelove, odjednom shvatile, da će Nemačka pre ili kasnije morati da izgladi odnose sa Rusijom, i što pre počne da se priprema teren za to, to bolje za zemlju.

[adsenseyu1]

Ovo mišljenje, u emisiji „Solovjev UŽIVO“ izneo je nemački politikolog, glavni i odgovorni urednik onlajn izdanja „World Economy“ Aleksandar Sosnovski, koji je istakao, da je Nemačka prišla veoma opasnoj liniji u procesu samouništenja, po nalogu Amerike.

„U Nemačkoj počinju da shvataju, da je današnja politika dovela zemlju do ćorsokaka i vodi je još dalje. Nemačka ne može pobeći od Rusije. To je sudbina koja ih čini večnim prijateljima i suparnicima. Ratnici, neprijatelji, mrzitelji i ljubavnici. Tako je ispalo. Ne slučajno, anglosaksonci uvek pokušavaju da sukobe Ruse i Nemce. Naša sudbina je da budemo zajedno.

Mnogi shvataju, da će se pre ili kasnije vratiti u tu situaciju, i da će morati da se izvine Rusiji. Merkelova se gura kao najsjajniji kandidat u tom smislu, jer je dobro komunicirala sa predsednikom Rusije, pa je prema mišljenju autora ove ideje, najprikladnija za to. Međutim, oni ne poznaju predsednika Rusije, i njegov stav prema prevarama.

[adsenseyu4]

Pre nekoliko meseci, Merkelova se hvalila kako je prevarila Moskvu oko „Minskog sporazuma“, a sada je vraćaju u politiku kako bi izgladila odnose sa Rusijom, što govori, da je Berlinu krajnje potreban dijalog sa Moskvom, ali nema nikoga kvalifikovanog da preuzme taj zadatak, osim bivše kancelarke.“

Sosnovski je primetio, da tako oštra promena u retorici, u sklopu konfrontacije sa Ruskom Federacijom, govori o razmerama problema sa kojima se Nemačka suočila, i da je katastrofa blizu.

Industrijalci sa malo adekvatnih političara, nemaju vremena da obuče još jednog kandidata, za izgradnju novih mostova sa ruskom stranom. Merkelova je, dakle, bila uvučena u nadu u čudo, koje se neće desiti, posle svega što je bivša kancelarka rekla.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte