Naslovnica IZA OGLEDALA Rogozin: Nema dokaza da su Amerikanci sleteli na Mesec

Rogozin: Nema dokaza da su Amerikanci sleteli na Mesec

Bivši šef ruske svemirske agencije tvrdi da, iako su mnogi u „Roskosmosu“ branili verziju događaja Vašingtona, niko nije mogao da pruži neoborivi dokaz

Bivši šef ruske svemirske agencije „Roskosmos“ Dmitrij Rogozin izrazio je sumnju da je američka misija „Apolo 11“ zaista sletela na Mesec 1969. godine, rekavši da tek treba da vidi ubedljive dokaze.

U postu na Telegramu u nedelju, Rogozin je rekao da je svoju ličnu potragu za istinom započeo „pre desetak godina“ kada je još radio u ruskoj vladi i da je postao skeptičan u pogledu toga da li su Amerikanci zaista kročili na Mesec kada je uporedio kako su iscrpljeni sovjetski kosmonauti izgledali po povratku sa svojih letova i koliko je naizgled bila nepromenjena posada „Apola 11“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Rogozin je rekao da je u to vreme poslao zahteve za dokaze „Roskosmosu“. Sve što je dobio kao odgovor bila je knjiga u kojoj sovjetski kosmonaut Aleksej Leonov svedoči o tome kako je razgovarao sa američkim astronautima i kako su mu rekli da su bili na Mesecu.

Bivši zvaničnik je naveo da je nastavio sa svojim naporima i kada je postavljen na čelo „Roskosmosa“ 2018. godine. Međutim, prema Rogozinu, nisu mu predočeni nikakvi dokazi. Umesto toga, nekoliko neimenovanih akademika ljutito ga je kritikovalo zbog podrivanja „svete saradnje sa NASA-om“, tvrdi on.

[adsenseyu1]

Bivši šef „Roskosmosa“ je takođe rekao da je „primio ljutiti telefonski poziv od visokog zvaničnika“ koji ga je navodno optužio da komplikuje međunarodne odnose.

Rogozin je zaključio rekavši da još uvek ne može da veruje da su SAD uspele da izvedu taj podvig, a da sada nisu u stanju, uprkos neverovatnom napretku tehnologije od kasnih šezdesetih.

„Apolo 11“ je bila prva misija sa ljudskom posadom na Mesecu, a Nil Armstrong i Baz Oldrin su ušli u istoriju kao prvi ljudi koji su hodali po površini Zemljinog satelita.

Letu je prethodio bespilotni sovjetski program „Luna 2“, koji je otvorio put za istraživanje Meseca.

Prošlog aprila, predsednik Vladimir Putin obećao je da će nastaviti ruski lunarni program.


(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]