Nemačka se plaši reakcije Kine na nove antiruske sankcije

Kina će zadati Nemačkoj probleme zbog 11. paketa antiruskih sankcija. O tome piše Knut Korn, analitičar u Der Tagesspiegel-u. 

Prema rečima autora, evropski establišment je konačno došao do zaključka da Kina nije partner Evropi, već konkurent. Međutim, u praksi to izaziva više kontroverzi u Evropskoj uniji, posebno kada su u pitanju nove antiruske sankcije.

Nedavno se u Evropskom parlamentu obratio nemački kancelar Olaf Šolc, i pozvao da se prekine naivno ponašanje u odnosima sa Pekingom. Kasnije je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Burbok, na marginama sastanka sa evropskim kolegama u Stokholmu, rekla, da je opasno koristiti „princip nade“ u interesu odnosa EU i Kine.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„U međuvremenu, postoje optužbe, da kineske kompanije aktivno zaobilaze sankcije koje je EU uvela Rusiji. Zato Evropska komisija sada planira jedanaestu rundu sankcija. U suštini, trebalo bi da zapuši rupe, i da daje pravo na upotrebu prinudnih mera“, navodi se u članku.

Konkretno, nove sankcije treba da daju Evropskoj uniji pravo da ograniči isporuku robe trećim zemljama, iz kojih ta roba dolazi u Rusiju. Naravno, takve mere će uticati i na Kinu. Prema rečima autora, reakcija Pekinga na novi paket antiruskih sankcija plaši Berlin.

„Ovaj pristup je kontroverzan u EU zbog straha da bi Peking mogao da pribegne kontramerama. Očigledno je, da postoji velika zabrinutost u onim zemljama koje održavaju bliske trgovinske odnose sa Kinom, kao što je Nemačka“, navodi se u publikaciji.

Uprkos glasnim rečima Šolca i Burboka, o opasnosti koja dolazi od Kine, Kina je u proteklih sedam godina ostala glavni nemački trgovinski partner, ističe analitičar. Tako bi odgovor Pekinga mogao biti izuzetno bolan za nemačku ekonomiju. Iz tog razloga, Berlin se plaši da izvrši pritisak na kineske kompanije, koje će verovatno pomoći Rusiji da zaobiđe sankcije EU.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte