MKS uznemiren zbog odluke Rusije da stavi njihove sudije i tužioce na poternicu

Skupština država potpisnica Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda (MKS) saopštila je, da je Rusija zastrašila sudije i tužioca ove instance, tako što ih je stavila na poternicu.

Istaknuto je da su „duboko zabrinuti“ takvim merama.

„Predsedništvo Skupštine osuđuje ove akte zastrašivanja, i neprihvatljive pokušaje da se potkopa autoritet MKS-a, da istražuje, odobrava i sprečava najteže međunarodne zločine“, navodi se u saopštenju suda.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Pretpretresno veće MKS-a, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, izdalo je 17. marta nalog za „hapšenje“ šefa države Vladimira Putina, i ombudsmana za decu, Marije Lvove- Belove.

Sud tereti rusku stranu, između ostalog, za navodnu deportaciju dece koju su vlasti spasile od ukrajinskog granatiranja, i izvele iz zone borbenih dejstava u bezbedna područja.

Nekoliko dana kasnije, Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak protiv sudija Međunarodnog krivičnog suda Tomoko Akanee, Rosario Salvatore Aitala i Sergija Gerardo Ugalde Godinesa, kao i protiv tužioca Karima Ahmad Hana.

Prve tri osobe se optužuju za nezakonito pritvaranje i pripremu napada na predstavnika strane države, dok se tužiocu stavlja na teret da je nezakonito optužio nevinu osobu za teško ili posebno teško krivično delo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije, je Karima Kana stavila na poternicu, po jednom od članova Krivičnog zakonika.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte