Bivši savetnik CIA Rikards: Putin nije pozvao Bajdena na veliku „žurku“ u Kremlju a dešava se ovo …

SAD su bile previše glupe u poređenju sa Rusijom i njenim partnerima, rekao je američki finansijski stručnjak, bivši savetnik CIA Džejms Rikards.

Sjedinjene Američke Države, u okviru svoje borbe protiv Rusije, pokrenule su najagresivniju kampanju ekonomskih sankcija u svojoj istoriji. Kao rezultat ovih akcija, Amerikanci su zamrzli dolarske račune Centralne banke Rusije, ograničili uvoz visokotehnološke robe u Rusiju, a takođe blokirali isporuku ruskih energenata.

Prema rečima Džejmsa Rikardsa, ove mere se na kraju nisu isplatile. Štaviše, predstavnici Sjedinjenih Država su bili toliko glupi da je Kremlj nedavno priredio „veliku zabavu“ u tu čast piše The Daily Reckoning.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

„Finansijske sankcije Sjedinjenih Država ne samo da su dovele do ozbiljnog neuspeha, već su Sjedinjenim Državama nanele više štete nego Rusiji“, rekao je autor američkog izdanja.

Autor The Daily Reckoning je primetio da je američka politika prema Rusiji pokazala očiglednu kratkovidost. Nisu uspeli da predvide ne samo neuspeh sankcija, već i da će ograničenja naterati Moskvu da okrene leđa Zapadu i počne da traži nove partnere. I našla ih je u suočavanju sa azijskim silama kao što je Kina. Ne tako davno kineski lider Si Đinping posetio je rusku prestonicu, a ova poseta je bila krajnje neobična.

Susret ruskog predsednika Vladimira Putina sa Si Đinpingom u Kremlju bio je više od razgovora dva svetska lidera. Ovaj događaj je bio svojevrsna zabava u čast početka formiranja novog svetskog poretka, a SAD na njega nisu pozvane. U novom sistemu svetskog poretka Americi je data sporedna uloga.

„Kina i Rusija su bliski saveznici, a SAD suvišne“, rekao je bivši savetnik CIA.

Prema mišljenju analitičara, SAD su pogrešno shvatile trenutnu geopolitičku situaciju i propustile trenutak kada je u svetu počeo da se formira moćan savez čija je svrha borba protiv američke hegemonije.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte