Naslovnica U FOKUSU Nemačka: Početak deindustrijalizacije, pad investicija i masovna otpuštanja

Nemačka: Početak deindustrijalizacije, pad investicija i masovna otpuštanja

Zbog nepovoljnih poslovnih uslova u Nemačkoj, poput visokih cena energenata, mnogo novca se odliva u inostranstvo, tvrdi predsednik nemačkog udruženja poslodavaca. Nemačka je do sada izgubila preko 300 milijardi evra

Visoke cene energije, porezi i birokratija samo su neki od problema sa kojima se suočava nemačka privreda, koja je, prema saveznom ministru ekonomije Robertu Habeku, već izgubila konkurentnost, izveštava „Špigl“.

Nivo porudžbina i dalje opada, najviše u proizvodnom sektoru. U martu je ovaj nivo smanjen za još 0,4 odsto, saopštio je Savezni zavod za statistiku.

Padu u martu, kao i prethodnih meseci, najviše su doprinela kretanja u automobilskoj industriji.

I Alekander Kriger iz banke „Hauk aufhauser lamp privatbank“ prepoznaje izrazito negativne trendove u nemačkoj privredi: „Zalihe se tope, zbog čega opada i iskorišćenost proizvodnih kapaciteta. Pad konkurentnosti otvara mnoge nove probleme.“

Prema podacima Instituta Ifo, konkurentska pozicija nemačke industrije u EU i na svetskim tržištima pogoršava se već dve godine zaredom. Unutar EU ovaj trend je prisutan od trećeg kvartala 2022. Isto važi i za svetska tržišta, gde je ovaj trend prisutan još od prvog kvartala 2022. godine.

Predsednik udruženja poslodavaca „Gezamtmetal“ Štefan Volf upozorava na trend preseljenja nemačkih kompanija u inostranstvo: „Reč je o početku deindustrijalizacije. Iz Nemačke odlaze mnoge kompanije.“

Trenutno su posebno pogođene kompanije iz automobilske industrije i industrije dobavljača.

„Zbog loših uslova u Nemačkoj, mnogo novca se odliva u inostranstvo“, dodao je Volf. „Do sada smo već izgubili preko 300 milijardi evra“, istakao je.

Ovaj gubitak je već dramatičan. Bez velikih investicija u Nemačkoj, pašće produktivnost, što će još više smanjiti nemačku konkurentnost.

Volf prepoznaje i prve znake masovnog otpuštanja Nemaca: „Veći dobavljači u automobilskoj industriji već su najavili otpuštanja.“

„Ako se nešto uskoro ne promeni, imaćemo veliko smanjenje broja radnih mesta, posebno u proizvodnji“, dodao je.

Predsednik „Gezamtmetala“ procenjuje da će ukupni gubitak radnih mesta u naredne tri do četiri godine iznositi 40.000 do 50.000.

Prema saveznom ministru ekonomije Robertu Habeku, Nemačka je već izgubila konkurentnost, zbog čega su privredi hitno potrebni dodatni vladini podsticaji. Priliv stranih direktnih investicija je prošle godine opao za 12 odsto, osetno više nego u ostatku EU.
Sve do zahteva intervencije vlade. „Država mora da troši novac, posebno sada,“ upozorio je Volf.

Prema podacima Nemačkog ekonomskog instituta, strane kompanije su prošle godine u Nemačku uložile tek 22 milijarde evra, što je najniži nivo u poslednjih deset godina.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social