NAUČNICI OTKRILI: Odbrana od raka i srčanog udara je ova hrana

Istraživanje otkriva: Jedenje jabuka i druge hrane bogate flavonoidima smanjuje rizik od raka i srčanih bolesti

Jabuke su hranjivo voće. Stara izreka kaže: „jedna jabuka dnevno i lekar vam nije potreban“. Sada je ova narodna izreka možda ipak naučno dokazana.

U studiji objavljenoj u časopisu „Nature Communications“, naučnici su se bavili zdravstvenim koristima ishrane bogate flavonoidima. Njihova otkrića otkrila su da konzumiranje hrane bogate ovim korisnim jedinjenjima pomaže u zaštiti od srčanih bolesti i raka.

Šta su flavonoidi?

Flavonoidi su prirodna jedinjenja koja se nalaze u biljnoj hrani i pićima.

Ova jedinjenja su potrebna za regulisanje ćelijske aktivnosti i zaštitu tela od slobodnih radikala koji izazivaju oksidativni stres.

Ukratko, flavonoidi pomažu organizmu da efikasnije funkcioniše. U isto vreme, ova jedinjenja vas štite od raznih toksina i stresa.

Pored toga, flavonoidi su moćna antioksidantna sredstva. Antioksidanti pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja slobodnih radikala. Antioksidanti se ponekad nazivaju i uklanjačima slobodnih radikala.

Prehrambene navike i način života utiču na rizik od bolesti

Za ovu studiju, naučnici su analizirali podatke iz danskog istraživanja o ishrani sprovedenom na 53.048 Danaca u periodu od 23 godine.

Istraživači su otkrili da Danci koji redovno konzumiraju umerenu do veliku količinu hrane bogate flanovoidima imaju niži rizik od umiranja od raka ili srčanih bolesti.

Istraživači su naveli da, iako je konzumiranje hrane bogate flavonoidima povezano sa nižim rizikom od smrti, zaštitni efekat flavonoida bio je najjači kod učesnika studije visokog rizika od hroničnih bolesti zbog pušenja i umerene konzumacije alkohola.

Farmaceuti ovo skrivaju kao zmija noge! Ima je svuda u izobilju – ova trava MOŽE UBITI ĆELIJE RAKA ZA 48 SATI

Ipak, napominje se da to ne znači da je jedenje hrane bogate flavonoidima dovoljno da se spreči rak i bolesti srca. Ljudi bi takođe trebalo da prestanu da puše i piju kako bi poboljšali svoje opšte zdravlje.

Iako su pozitivne promene načina života često izazovne, povećanje unosa hrane bogate flavonoidima je jedan od načina minimizovanja zdravstvenih rizika.

Zdravstvene prednosti flavonoida

Prema rezultatima istraživanja, pojedinci koji su konzumirali najmanje 500 mg flavonoida dnevno imali su najmanji rizik od raka ili smrti povezanih sa srčanim bolestima.

Kako bi vaš dnevni unos flavonoida bio efikasan, istraživači preporučuju jabuku, čaj, crni luk, peršun, kakao, bobičasto voće, leblebije, badem, zelje, slatki krompir, kinoa..

Takođe, studije su pokazale da flavonoidi imaju protivupalna svojstva koja mogu pomoći poboljšanju rada krvnih sudova.

To je možda razlog zašto je konzumiranje flavonoida povezano sa manjim rizikom od smrti od srčanih bolesti i raka.

Odustanite od loših navika poput pušenja i smanjite unos alkohola kako biste poboljšali opšte zdravlje.

Sledite uravnoteženu prehranu i jedite više hrane bogate flavonoidima poput jabuka i čaja kako biste prirodno smanjili rizik od raka i srčanih bolesti.

Webtribune.rs