Naučnici napravili kožu za robote od ljudskih ćelija- sama raste na mašini! (VIDEO)

Nakon mnogih romana i filmova naučne fantastike u kojima su se prikazivala mehanička bića koja u potpunosti nalikuju ljudima, ideja o takvim vrstama robota nas je decenijama istovremeno fascinirala i plašila.

Sada smo, zahvaljujući napretku nauke, bliže nego ikad tome da roboti izgledaju poput ljudi. Naime, stručnjaci su razvili kožu za mehanička tela od ljudskih ćelija. Premda izgleda pomalo ljigavo, takva koža je vodootporna, može da zaceli i ima teksturu poput naše.

„Mislim da je živa koža savršeno rešenje da se robotima podari izgled i dodir živih bića jer je to potpuno isti materijal koji prekriva naša tela“, rekao je inženjer Šodži Takeuši sa Univerziteta Tokio.

Stručnjaci su uspešno obložili trozglobni, funkcionalni prst robota prototipom kože odgajene u laboratoriji.

„Prst izgleda vlažno jer dolazi direktno iz prostora za uzgajanje. Budući da ga pokreće električni motor, zanimljivo je čuti mehaničke zvukove u prstu koji izgleda baš kao pravi“, kazao je Takeuši, a prenosi Science Alert.

Koža koja se sama oblikuje prema robotu

Naučnici su i ranije pokušali da stave pravu kožu na robote, no nailazili su na probleme. Stoga su japanski stručnjaci pokušali drugi pristup – stvaranjem kože koja se sama oblikuje na uređaju.

„Teško je seći, zalepiti ili zašiti ekvivalent kože bez oštećenja mekog, krhkog tkiva. Umesto toga, umočili smo robotsku strukturu u smesu kolagena i ćelija dermalnih fibroblasta, najobičnije ćelije vezivnog tkiva kože“, objašnjavaju naučnici u studiji.

Zatim su ovaj temeljni sloj obložili epidermalnim ćelijama, glavnom komponentom našeg spoljnog sloja kože. Bez ovog dodatnog sloja, tkivo ne bi bilo vodootporno.

Premda je ovaj pomalo ljigavi materijal mogao da podnese ponavljano rastezanje i skupljanje pokreta robotskih prstiju, ipak je mnogo slabiji od ljudske kože. Naučnici smatraju da to mogu popraviti većom koncentracijom kolagena u početnoj smesi i dužim sazrevanjem ćelija.

Zanimljivo je da se ova veštačka koža može izlečiti i zavojem od kolagena, koji ćelije uzimaju i integrišu u svoj sastav kako bi popravile oštećenja.

Tek prvi korak

Iako se radi o neverovatnim rezultatima, tkivo odgajeno u laboratoriji još uvek je vrlo ograničeno. Ne može dugo da opstane izvan hranljive smese jer, baš kao i naša koža, zahteva konstantno prskanje vodom kako se ne bi osušilo.

„U budućim istraživanjima trebalo bi postaviti kanale ispod dermisa i u njemu koji oponašaju krvne sudove kako bismo tkivo opskrbili vodom, kao i integrisati znojne žlezde u ekvivalent kože“, napisali su naučnici i predložili dodavanje „živaca“ i senzora kako bi ova veštačka koža mogla imati više funkcija, baš kao i naša.

„Iznenađeni smo koliko se dobro tkivo prilagodilo površini robota. No ovo istraživanje je tek prvi korak prema stvaranju robota koji su u potpunosti prekrivenih živom kožom“, rekao je Takeuši.

Istraživanje „Living skin on a robot“ objavljeno je u časopisu Matter.

Poštovani čitaoci, na našem Vkontakte kanalu možete pratiti naše najbolje vesti bez cenzure kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

(index.hr)