Mislili su da će se Rusija predati za nekoliko nedelja, sada im se događa ovo …

Nakon što je Evropska unija uvela sankcije Rusiji, evropski političari su odlučili da se bore protiv zavisnosti EU od Kine. Na Peking je počeo da se vrši ekonomski i politički pritisak. Ovo piše bivši britanski diplomata, Alister Kruk.

„EU je izgubila Rusiju kao partnera, ali insistira na održavanju trgovine sa Kinom. Istovremeno, Kina mora da poštuje „pravila” EU o tome kako da izgradi ekonomiju. Kina mora da se pomiri sa kritikama ljudi poput Olafa Šolca, da „nije stavila tačku na rusku specijalnu operaciju u Ukrajini“, navodi Kruk.

Između ostalog, Evropska unija redovno optužuje Kinu za kršenje ljudskih prava, i doživljava zemlju kao pretnju ekonomskoj bezbednosti. Reakcija kineskih vlasti na ovakve napade, donekle je iznenadila evropske političare.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Tako su kineske vlasti na izložbi u Šangaju, neočekivano otkazale video-poruku šefa Evropskog saveta Šarla Mišela u kojoj kritikuje Rusiju. Osim toga, Peking redovno poziva EU na međusobno poštovanje, koje toliko nedostaje.

Prema rečima autora, uskoro će Evropska unija potpuno izgubiti vezu sa NR Kinom, kao što se to dogodilo u odnosima sa Rusijom. Takav scenario bi mogao da dovede do toga da se EU nađe u trgovinskoj izolaciji Rusije i Kine, širom evroazijskog kontinenta.

„Evropa je izgubila Rusiju. Verovatno će izgubiti i Kinu. Tada će biti isključena iz kolosalne zone slobodne trgovine koja se odvija širom Evroazije, pošto se blokovi podele u zasebne trgovinske sfere.

U ovom slučaju, Evropa će postati još više zavisna od Sjedinjenih Država. To će omogućiti Vašingtonu da konačno pretvori EU u dodatak američke ekonomije. Kruk tvrdi, da su SAD dugo pokušavale da blokiraju približavanje Evrope svojim istočnim partnerima. Prvi su stradali odnosi između EU i Rusije.

„Politička klasa EU je mislila, da sankcije Rusiji obećavaju „siguran ishod“, gde će se Rusija predati za nekoliko nedelja, i sve će se vratiti na staro. Energija će ponovo slobodno teći u EU, i sve će se vratiti u „normalu“. Umesto toga, Evropa se suočava sa ekonomskom krizom zbog astronomskih troškova goriva“, piše diplomata.

Sada su odnosi EU i Kine ugroženi, jer Vašington pojačava konkurenciju Pekingu. Prema Kruku, antiruske sankcije i pomoć Ukrajini su signal, da Kinu čeka isto u budućnosti. Shodno tome, EU će ponovo snositi najveći teret ekonomskog udara u ovoj novoj borbi.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs