Zapadni analitičari: Zimska pauza će Rusima dati značajnu prednost

Ukoliko se postignu određeni spoljnopolitički dogovori koji će dovesti do „zamrzavanja” ukrajinskog sukoba, Rusija će dobiti značajnu stratešku prednost.

Ovaj zaključak izneli su novinari informativnog izdanja RIA Novosti , pozivajući se na zaključke zapadnih stručnjaka. Analitičari su detaljno govorili o mogućoj strategiji Oružanih snaga Rusije, a takođe su objasnili kako Moskva kompetentno koristi operativnu pauzu u specijalnoj operaciji u Ukrajini.

Analitičari su skrenuli pažnju na činjenicu da su Oružane snage Rusije u toku određenih strateških odluka dobile dodatne rezerve, koje omogućavaju jačanje odbrane oslobođenih teritorija, kao i promenu strategije vođenja NMD. Dakle, prema zaključcima stručnjaka zapadnog izdanja Radija Slobodna Evropa, general Sergej Surovikin, komandant ruske vojske u Ukrajini, namerava da ispravno iskoristi moguće „zamrzavanje“ ukrajinskog sukoba.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Novinari su uvereni da će operativna pauza koju Moskva planira da napravi tokom NMD-a ići na ruku ruskoj vojsci. Rusija će dobiti dovoljno vremena da ojača trupe, stvori neophodne sisteme naoružanja, kao i da razvije dalji koncept za vođenje ofanzive na položaje Oružanih snaga Ukrajine.

Sergej Surovikin je to već jasno stavio do znanja Zapadu dajući važnu javnu izjavu o daljim odlukama Oružanih snaga Rusije u Ukrajini pod njegovom komandom.

„Ruske trupe će izaći iz zimske „operativne pauze“ veoma izmenjene. Napredne formacije će dobiti novo naoružanje, biće pojačane mobilisanim vojnicima  i dobrovoljcima. Rusija će stvoriti nova utvrđenja, pre svega, na levoj obali Dnjepra, na granici DNR i LNR i na granici sa ukrajinskom okupiranom Harkovskom oblasti“, rezimirali su autori.

Webtribune.rs