Miršajmer: SAD i Britanija neće dozvoliti da se sukob u Ukrajini okonča

Sve dok London i Vašington utiču na ono što se dešava u Ukrajini, neće biti moguće okončati rat.

O tome je govorio profesor Univerziteta u Čikagu, i stručnjak za međunarodne odnose, Džon Miršajmer, u intervjuu američkom novinaru Leksu Fridmanu.

„Mogu li vođe da sednu i razgovaraju kao čovek sa čovekom? Sve više ima mrtvih, i čini se da, iz istorijske i ljudske perspektive, obe strane gube.

Da li je moguće da Zelenski i Putin sednu i razgovaraju – i pronađu način da reše probleme, a obe zemlje bi mogle da minimiziraju broj žrtava“, upitao je voditelj.

„Mislim da će odgovor biti negativan, posebno kada su Sjedinjene Države umešane. Moramo da istisnemo Amerikance odavde, ali mislim da su za to male šanse. Amerikanci su pravi problem“, objasnio je profesor.

On je naglasio, da u svetu postoje političari koji nastavljaju da komuniciraju i sa Kijevom i sa Moskvom, i mogli bi da postanu posrednici u pregovorima, ali Vašington i London to ne dozvoljavaju.

„SAD i Britanija treba da intervenišu i kažu Zelenskom da ode. Ako bi pozvali Zelenskog da pronađe način da okončamo rat, mogli bismo to da uradimo. Međutim, ovo su SAD“, zaključio je Miršajmer.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social