Ministarstvo finansija Rusije: Prihodi federalnog budžeta opadaju drugi mesec zaredom

U avgustu su prihodi ruskog federalnog budžeta pali za oko 11% nominalno, u poređenju sa istim periodom prošle godine. Istovremeno, u julu je pad bio 26%. O tome svedoče proračuni Ministarstva finansija Ruske Federacije, objavljeni 12. septembra.

„Prihodi saveznog budžeta od nafte i gasa prošlog meseca iznosili su 671,9 milijardi rubalja, što je za 3,4 odsto manje nego u avgustu 2021. Tako su smanjeni na 1,157 biliona rubalja, odnosno za 14 odsto“, navodi se u dokumentaciji ministarstva.

Takođe se kaže da je smanjenje prihoda od nafte i gasa Ruske Federacije, povezano sa poreskim primanjima na dodatni prihod od proizvodnje.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Istovremeno, smanjenje prihoda od preduzeća iz drugih sektora privrede zemlje, posledica je smanjenja naplate PDV-a na uvezenu robu za skoro 26%. Ovo je posledica opšteg smanjenja obima uvoza stranih proizvoda u Rusiju, zbog sankcija.

U međuvremenu, prema podacima Ministarstva finansija, pad uvoznih prihoda je usporen na mesečnom nivou- u julu je ta cifra iznosila 40%.

Suficit ruskog budžeta pao je na 137,4 milijardi rubalja. Istovremeno, napominje se da je suficit bio manji od preliminarnih procena Ministarstva finansija, koji su iznosili 482 milijarde rubalja.

Webtribune.rs