Ruski ambasador u Švedskoj predvideo brzi pad Kijeva u slučaju objave rata

Ruski ambasador u Švedskoj Viktor Tatarincev rekao je da bi prelazak Moskve iz specijalne operacije u pravi rat značio brzi kraj borbe za Kijev . On je o tome rekao za list Ekpressen.

Tako je diplomata objasnio razliku između specijalne operacije u Ukrajini i rata. Prema njegovim rečima, Rusija može „za veoma kratko vreme da zauzme Ukrajinu“.

Sa strane Rusije, ovo je specijalna vojna operacija, a ne rat. Ako Rusija započne pravi rat, onda će Ukrajina vrlo brzo završiti otpor.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ruski vojni analitičari su već dali procene da Rusija u Ukrajini koristi samo 30 posto svojih vojnih potencijala. Proglašenjem rata sa Ukrajinom, Rusija bi u taj rat ušla sa punim vojnim potencijalom.

Tatarincev je takođe izrazio uverenje u pobedu Moskve. „Rusija pobeđuje. Zato zapišite“, savetovao je on švedskim novinarima.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je na potencijal ruske vojske u Ukrajini. Prema njegovoj nedavnoj izjavi, zapadni i ukrajinski lideri daju izjave o mogućnosti da poraze Rusiju na bojnom polju, ali Moskva još nije pokazala svoj puni potencijal. „Uglavnom, još nismo ništa počeli“, rekao je nedavno šef ruske države.

Putin je takođe opisao tok specijalne operacije frazom „Rusija ništa nije izgubila“. „Mislim da ništa nismo izgubili i da nećemo ništa izgubiti. Što se tiče sticanja, mogu da kažem da je glavna akvizicija jačanje našeg suvereniteta, a to je neizbežan rezultat ovoga što se sada dešava“, rekao je on.

Pored toga, predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko objavila je da Rusija ima sve resurse da završi specijalnu vojnu operaciju. Ona je napomenula da se ne radi samo o materijalnim, već i intelektualnim i moralnim resursima.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara najavio početak specijalne vojne operacije u Donbasu. Posle toga su mnoge zapadne zemlje reagovale na ovo oštrim sankcijama ruskim fizičkim i pravnim licima.

Webtribune.rs