Naslovnica SPEKTAR Mađarska: Rusija neće biti uništena, blizu smo velikog rata

Mađarska: Rusija neće biti uništena, blizu smo velikog rata

Sve dok Ukrajina ne popravi odnos prema mađarskoj manjini u toj zemlji, moja partija neće glasati za ulazak Kijeva u bilo koju međunarodnu organizaciju, poručila potpredsednica mađarskog parlamenta Dora Duro

Rusija je velika država koja neće prestati da postoji nakon rata, te su tvrdnje Ukrajine o potpunom uništenju Ruske Federacije apsurdne, ocenila je danas za rusku redakciju RT potpredsednica mađarskog parlamenta Dora Duro.

Ona je istakla da je svet trenutno veoma blizu velikog rata i da potencijalni ulazak Ukrajine u NATO predstavlja pretnju za sve.

„Ni ja ni moja partija ne razmatramo ulazak Ukrajine u NATO. Svet je danas veoma blizu velikog rata, a ulazak Ukrajine u NATO biće sledeći korak ka nuklearnom ratu. Ne razumem zašto bismo rizikovali bezbednost Mađarske i Evrope zbog jedne od najkorumpiranijih zemalja na svetu, zbog države koja vrši teror nad nacionalnim manjinama“, rekla je Duro.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ona je podvukla da bi Kijev mogao postati članica Alijanse samo ako to dozvoli Rusija, odnosno, samo ako se tako dogovore Moskva i Vašington. Ipak, kako kaže, ima jako malo šanse za to, između ostalog i jer Evropska unija sluša SAD i ne sledi svoje interese. Ovo se, kako je kazala, odnosi i na politiku evropskih zemalja u okviru NATO, i generalno, na politiku EU.

[adsenseyu1]

„Dogovor mora biti postignut na razumnoj osnovi, a ne na osnovu onoga što govori Ukrajina o uništenju Rusije. Rusija je jedna velika država i zbog toga Ukrajina mora da prestane da govori apsurdne stvari i da se vrati u realnost“, dodala je.

Kako je rekla, Kijev još nije izgubio u ovom sukobu isključivo zato što dobija veliku vojnu podršku od zapadnih zemalja. To ukazuje, kako navodi, da Ukrajina više nije nezavisna zemlja, već „lutka za proksi rat SAD i Rusije“.

Mađarska poslanica je bila vrlo jasna navodeći da je glavni cilj Budimpešte cilj da se drži dalje od konflikta. Ukoliko je za mir potrebno da „Ukrajina dozvoli ruskom narodu da živi u zemlji kojoj pripada“, kako kaže, onda tako i treba da bude. Naglašava da „svet to treba da prihvati“.

Ponovila je reči Takera Karlsona da je jasno da Zelenskog ne zanimaju sloboda i demokratija, i dodala da sve dok Ukrajina ne popravi odnos prema mađarskoj manjini u zemlji, njena partija neće glasati za ulazak Kijeva u bilo koju međunarodnu organizaciju.

[adsenseyu4]

Duro je rekla da smatra da Zapad snosi odgovornost za ono što se danas dešava u Ukrajini, jer od 2014. godine doliva ulje na vatru i dodaje da je Moskva i Kijev trebalo da se vrate za pregovarački sto.

U svemu ovome, podseća ona, interes bi trebalo da ima i Evropa, koja je izgubila Rusiju kao svog bitnog ekonomskog partnera, a ne može se reći da to odgovora starom kontinentu.

„Dakle potrebna nam je strategija, strategija koja neće dozvoliti Evropi da svoje interese zameni interesima SAD. Za EU bi najbitniji trebalo da bude mir, da sukobljene strane sednu za pregovarački sto i konačno se dogovore o miru“, zaključila je potpredsednica mađarskog parlamenta.


(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte