Naslovnica SPEKTAR Ključni američki saveznik okreće leđa dolaru

Ključni američki saveznik okreće leđa dolaru

Očekuje se da će ovaj korak pomoći južnokorejskim i indonežanskim korporacijama da smanje troškove transakcija i izloženost riziku kursa

Centralne banke Južne Koreje i Indonezije potpisale su memorandum o razumevanju za promovisanje bilateralne trgovine u nacionalnim valutama, udaljavajući se od američkog dolara kao posrednika.

„Očekuje se da će ovaj korak pomoći južnokorejskim i indonežanskim korporacijama da smanje troškove transakcija i izloženost riziku kursa“, navele su centralne banke dveju zemalja u zajedničkom saopštenju.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Banka Indonezije i Banka Koreje nastoje da unaprede finansijske veze. Sporazum je potpisan na marginama 26. sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka ASEAN+3 koji je počeo u južnokorejskom gradu Inčeonu 2. maja.

Grupu ASEAN+3 čini deset država članica Asocijacije nacija jugoistočne Azije, kojima se pridružuju Kina, Japan i Južna Koreja.

Pokušaji da se odmakne od dolara u međunarodnoj trgovini dobijaju na zamahu među glavnim ekonomskim blokovima kao što su ASEAN i grupa BRIKS, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

[adsenseyu1]

Ovaj korak dolazi u pozadini sveobuhvatnih sankcija koje su zapadne zemlje uvele protiv Rusije, velikog svetskog proizvođača i izvoznika energije.

Šef indonežanske centralne banke Peri Vardžijo rekao je prošlog meseca da njegova zemlja sprovodi prelazak sa dolara sa zemljama kao što su Tajland, Malezija, Kina i Japan. U martu su Brazil i Kina potpisali sporazum o trgovini u sopstvenim valutama, odbacivši dolar kao posrednika.


(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]