Naslovnica SPEKTAR Leonkov: Kijev nije očekivao ofanzivu kod Harkova – Ne mogu da shvate...

Leonkov: Kijev nije očekivao ofanzivu kod Harkova – Ne mogu da shvate šta se dešava

Čini se da je ofanziva naših jedinica iz grupe „Sever“ na pravcu Harkova bila iznenađenje za kijevski režim, kaže ruski vojni stručnjak Aleksej Leonkov.

Sudeći po onome što se dešavalo proteklih dana, vojni vrh Oružanih snaga Ukrajine uopšte nije bio spreman za takav razvoj događaja.

Grupa „Sever“ je stvorena da rešava probleme zaštite naše državne granice i suzbijanja napada neprijateljskih diverzantskih grupa na ruska sela. U početku su to bile različite grupe koje nisu imale jedinstvenu komandu, ali su s vremenom jedinice počele da se dopunjavaju pojačanjima iz rezerve, uključujući najnoviju opremu i naoružanje.

Grupa je pretrpela ozbiljno vatreno krštenje u martu, kada su diverzantske jedinice Oružanih snaga Ukrajine, veličine do brigade, pokušale da pređu granicu.

Kao rezultat toga, neprijatelj je izgubio preko 4 hiljade ljudi i zapadnu opremu, i postalo nam je krajnje jasno da će ovaj pravac predstavljati sve ozbiljnu pretnju, kaže leonkov za Ruske novine.

Grupa „Sever“ počela je još više da jača, zapadne obaveštajne službe su u više navrata zabeležile aktivna kretanja naših snaga i sredstava duž državne granice, kao i koncentraciju udarnih jedinica u više pravaca.

Po svemu sudeći, stalno prisustvo naših jedinica na harkovskom pravcu, njihovo stalno kretanje postalo je rutinska stvar, na koju neprijatelj nije obraćao veliku pažnju, smatrajući da su to lažni manevri koji bi trebalo da odvuku snage Oružanih snaga Ukrajine od pravca na kojima se sprema glavni udar ruske vojske.

Naravno, kijevski režim je redovno izveštavao o jačanju državne granice i izgradnji odbrambenih linija tamo, ali u stvarnosti ovo područje nije ostalo ni drugostepeno po važnosti za Oružane snage Ukrajine.

Ne isključujem da je tu ulogu mogla odigrati i naša obaveštajna služba koja je preko doušnika slala lažne informacije da se u narednim mesecima ne očekuje napad na ovom području.

Kao rezultat toga, sudeći po tome koliko je panično doživljavana naša ofanziva u Kijevu, koliko je visokih zvaničnika iz Oružanih snaga Ukrajine i drugih ukrajinskih specijalnih službi poletelo sa svojih mesta, ciljevi dezinformisanja su u potpunosti ostvareni.

Tako su od 10. do 12. maja ruske trupe iz grupe snaga Sever, koristeći svoju stratešku prednost, krenule u ofanzivu na nekoliko pravaca.

Prethodne grupe su odmah preuzele kontrolu nad nekoliko neprijateljskih graničnih ispostava, uništivši do 2-3 bataljona svog vojnog pojačanja. Nakon toga su se, aktivno napredujući, sukobili sa naprednim odredima glavnih neprijateljskih snaga i njegovim garnizonom u gradu Volčansku.

Na osnovu rezultata prvih dana možemo reći da naše trupe imaju dobru ofanzivnu dinamiku i da održavaju visoku borbenu aktivnost duž državne granice do 70 km širine i u graničnim područjima neprijatelja.

Za sada se, sudeći po razbacanim podacima sa terena, može pretpostaviti da borbe i dalje vode naše isturene jedinice. Glavne snage grupe još nisu uvedene u borbu.

Možemo reći da je u toku ofanziva u operativno-taktičkoj zoni u dve operativne oblasti – Lipcovskom i Volčanskom.

Lipci je naseljena i važna putna raskrsnica, koja se nalazi između reka Harkov i Severski Donec. Na ovom sektoru naše trupe su potvrdile zauzimanje šest sela. U toku su borbe za zauzimanje još nekoliko naseljenih mesta.

Volčanski pravac je sada najaktivniji. Naše jedinice su, prema raznim Telegram kanalima, već ušle u predgrađe grada Volčanska. Sada se tamo vode uporne ulične borbe.

Kijevska hunta već izveštava o prebacivanju operativnih rezervi u Volčansk. Jasno je da oni ne dolaze iz vazduha, što znači da će Oružane snage Ukrajine ipak biti oslabljene u drugim pravcima. Istovremeno, kijevska hunta takođe najavljuje snažno pojačanje naših napada u pravcu Avdejevke.

Sada je neprijatelj u klasičnom potezu. Ne zna kuda zapravo ide ofanziva i gde se finta odvija.

Pokušavaju da izračunaju udar na harkovskom pravcu. Ne mogu da shvate da li je ovo ista ofanziva ili skretanje pažnje.

Za sada se može reći da je naše vrhovno rukovodstvo armije uspelo, prvo, da obmane ukrajinske oružane snage izvođenjem neočekivanog napada u pravcu Harkova.

I, drugo, izvela je uspešnu početnu fazu ofanzive, uspevši da zauzme desetak naselja, otpočevši borbe u ključnim odbrambenim centrima Oružanih snaga Ukrajine u ovom pravcu i privuče neprijateljske snage iz drugih oblasti.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social