Naslovnica U FOKUSU Lavrov saopštio loše vesti po Zapad!

Lavrov saopštio loše vesti po Zapad!

Veze Rusije i Burkine Faso u vojno-tehničkoj sferi se razvijaju, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom spoljnih poslova te afričke zemlje Karamokom Žan-Mari Traoreom.

„Naši odnosi sa afričkim zemljama nikada nisu bili kolonijalne prirode“, kazao je Lavrov i istakao da se veze između zemalja grade na osnovu jednakosti i obostrane koristi.

Kako je istakao, Rusija namerava da dodatno snabdeva Burkinu Faso vojnim proizvodima, koji su neophodni za jačanje odbrambenih sposobnosti te zemlje i mogućnosti suzbijanja ostataka terorističkih grupa.

On je naveo da je u utorak tu afričku zemlju posetio zamenik ministra odbrane Junus Bek Jevkurov, kao i da će tamo rasti broj ruskih instruktora.

Lavrov je ukazao da se paralelno sa tim u Rusiji obučavaju vojni i policijski službenici iz Burkine Faso, a da je „takav vid partnerstva veoma specifičan i napredan“.

„Ne sumnjam da će zahvaljujući ovoj saradnji biti uništena preostala žarišta terorizma“, precizirao je.

Govoreći o politici Zapada, Lavrov je naveo da se SAD drže svog neokolonijalnog načina razmišljanja.

„Vašington naređuje brojnim državama da sarađuju sa SAD protiv bilo kog konkurenta. Pokušava da održi globalnu hegemoniju, a to je ništa drugo nego ‘igra sa nultom sumom’“, podvukao je šef ruske diplomatije.

On je dodao da Rusija i Burkina Faso osim saradnje u vojnoj sferi, razvijaju saradnju i u ekonomiji, zdravstvu i drugim oblastima.

„Dolaskom predsednika Traorea, uspeli smo da u potpunosti otkrijemo i nastavimo da otkrivamo potencijal obostrano korisne ravnopravne saradnje u različitim oblastima, uključujući ekonomiju, socijalnu sferu, zdravstvo, obrazovanje, vojnu i vojno-tehničku saradnju“, ukazao je Lavrov.

Lavrov je posebno istakao da su odnosi Rusije sa Burkinom Faso nakon dolaska Traorea na vlast dobili „nov, moćan, pozitivan impuls“.

Šef ruske diplomatije prethodno se sastao sa prelaznim predsednikom Burkine Faso Ibrahimom Traoreom.

Lavrov je sinoć stigao u Uagadugu u svoju prvu posetu. Prethodno je u okviru svoje afričke turneje šef ruske diplomatije posetio Republiku Gvineju i Republiku Kongo.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social