Krenuli na Moskvu pa stigli na dno: Nemački ministri predlažu da se ljudima dozvoli da uzimaju bajatu hranu iz kontejnera

Dvojica nemačkih ministara imaju neuobičajen predlog za rešavanje problema viška hrane koja se baca

Dvojica nemačkih ministra predložila su da se ljudima dozvoli da uzimaju hranu iz kontejnera supermarketa, koja i dalje može da se konzumira.

Ministar poljoprivrede Džem Ozdemir i ministar pravde Marko Bušman pozvali su ministre pravde svih 16 nemačkih država da nađu „praktično rešenje“ za takozvani problem „kontejnera“.

„Ako ljudi odnesu kući hranu koja je bačena bez nanošenja štete ili nezakonitog ulaska, onda, po mom mišljenju, to više ne bi trebalo da bude krivično delo“, naveo je Bušman.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Ministri smatraju da u situaciji kada se svake godine baci 11 miliona tona hrane, od čega sedam odsto dolazi od prevelike narudžbine na malo, treba dozvoliti ljudima da odnesu hranu kojoj je istekao rok trajanja, prenosi „Sputnjik internešonel“.

Ozdemir je rekao da je uzdržavanje od krivičnog gonjenja takvih slučajeva „jedan od mnogih elemenata u borbi protiv rasipanja hrane“.

Ministri predlažu da se postojećim zakonskim aktima doda posebna klauzula o „kontejneru“, koja bi omogućila rešenje bez promene samih zakona. Predloženom klauzulom bi se preciziralo da u slučajevima male vrednosti robe i odsustva reklamacija ne bi bilo potrebe za pokretanjem istrage.

Međutim, i dalje bi bili kažnjivi slučajevi koji uključuju štetu i nezakonit ulazak na posed „prevazilaženjem fizičke prepreke bez uloženog značajnog napora“.

(RT)