Naslovnica SPEKTAR Rusija na frontu počela da koristi helikoptere Ka-52M sa raketama Izdelije 305

Rusija na frontu počela da koristi helikoptere Ka-52M sa raketama Izdelije 305

Avijacija ruske vojske počela je da koristi modernizovane helikoptere Ka-52M opremljene raketama „Izdelije 305“ u okviru specijalne operacije u Ukrajini.

„U okviru specijalne vojne operacije, snage armijske avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije trenutno koriste modernizovane jurišne helikoptere Ka-52M“, rekao je izvor.

Ka-52M, gađa ukrajinska oklopna vozila i objekte, kao i akumulacije neprijateljskog ljudstva novim visoko preciznim raketama Izdelije 305, koje su ranije korišćene sa Mi-28NM.

Kako je napomenuo sagovornik, „mogućnost upotrebe nove municije čini Ka-52M, uz Mi-28NM, najvažnijim udarnim oružjem prve linije fronta, koje omogućava gađanje komandnih mesta, skladišta goriva, hangara sa opremom i drugih važnih ciljeva“.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Ranije su Vazdušno-kosmičke snage dobile prvu eskadrilu Ka-52M.

Nadograđeni helikopter Ka-52M razvijen je nakon upotrebe osnovne verzije Ka-52A Aligatora u Siriji.

Mašina je dobila novi nišanski i navigacioni sistem, radar sa aktivnom faznom antenom, ojačani stajni trap, prošireni domet naoružanja, uključujući rakete Ataka (sa dometom od 4-6 kilometara), Vhirlvind (8 kilometara), Vhirlvind – M“ (10 kilometara) i „Proizvod 305“ (više od 14 kilometara).

Nova raketa „305”, poznata i kao „Proizvod 305”, prvi put je predstavljena na izložbi „Vojska-2021”. Razvila ga je kompanija iz Kolomne KBM i dizajniran je za gađanje pojedinačnih i grupnih stacionarnih i pokretnih ciljeva danonoćno.

Raketa ima visokoeksplozivnu fragmentacionu bojevu glavu težine 25 kilograma i obezbeđuje visoku preciznost u gađanju ciljeva sa odstupanjem od nišanske linije ne više od dva metra na maksimalnom dometu do 14,5 kilometara.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs