Naslovnica SPEKTAR Korotčenko otkriva zašto Rusija formira novu armiju – Moskva čeka ovo …

Korotčenko otkriva zašto Rusija formira novu armiju – Moskva čeka ovo …

       

Ministar odbrane Sergej Šojgu je u četvrtak, 22. juna, na sastanku Saveta bezbednosti Ruske Federacije kojim je predsedavao predsednik Putin, najavio napredak u stvaranju nove rezervne armije u Rusiji.

On će biti formiran do kraja juna, a formiranje novog armijskog korpusa biće završeno u bliskoj budućnosti. Pod kojim zadacima se vojne formacije raspoređuju u našoj zemlji, objasnio je Igor Korotčenko, glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana“.

Prema rečima Sergeja Šojgua, rezervna vojska i armijski korpus dobiće više od 3,7 hiljada komada opreme. Prema rečima ministra, sada je pet pukova novog korpusa već 60 odsto kompletno.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Korotčenko je podsetio, da takve mere preduzima ruski vojni resor u okviru ranijih odluka o povećanju broja Oružanih snaga zemlje na milion i po ljudi. Sada broj Oružanih snaga iznosi 1,151 milion vojnika.

Prema njegovim rečima, ruska ekspertska zajednica odavno postavlja pitanje povećanja kvantitativnog sastava ruske vojske zbog činjenice da su zemlje NATO-a dugo i sistematski povećavale veličinu svojih oružanih snaga, dovodeći ih direktno do ruskih granica.

[adsenseyu1]

Na primer, Poljska će udvostručiti svoju vojsku i povećati je na 300 hiljada ljudi. Vojni kontingent Alijanse povećava se, između ostalog, i uključivanjem vojski ruskih najbližih suseda, poput Finske. To znači da Rusija nema pravo da to ćutke posmatra, bez preduzimanja bilo kakvih uzvratnih radnji.

Kako je rekao Korotčenko, „pitanje koje je pokrenula ekspertska zajednica postalo je rezultat državne politike vojnog razvoja, što ukazuje da ispravno identifikujemo trendove i potrebu za takvim odlukama“.

On je podsetio da je krajem 2022. godine Sergej Šojgu na proširenoj sednici kolegijuma Ministarstva odbrane rekao, da bi ruska vojska trebalo da bude povećana na 1,5 miliona vojnog osoblja.

Istovremeno, bilo je reči i o faznom povećanju starosne granice za regrutovanje sa 18 na 21 godinu, i maksimalne starosne granice za regrutaciju – sa 27 na 30 godina. Zatim je odgovarajući nacrt podnet Državnoj dumi od strane zamenika odbora za odbranu, i kao rezultat toga nastao je zakon.

O tome koje će zadatke obavljati nove vojne formacije, Korotčenko je rekao:

– Sada je glavno da ih opremimo kadrovima i opremom. Gde da iskoristimo ovu rezervu – da ojačamo odbranu naših pograničnih teritorija, ili da u budućnosti razvijemo našu ofanzivu u zoni specijalnih operacija – to je već pitanje političke odluke rukovodstva zemlje.

Jedan broj vojnih stručnjaka povezuje ubrzano formiranje novih armija i korpusa, sa potrebom da se u potpunosti reše zadaci „specijalne vojne operacije“.

U svakom slučaju, prisustvo borbeno spremnih i dobro opremljenih armijskih korpusa neće biti suvišno, nakon što uspete da se izborite sa velikom ofanzivom Oružanih snaga Ukrajine i završite zadatak potpunog oslobađanja novih ruskih regiona.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]