Naslovnica SPEKTAR Politico: SAD veruju da je pokušaj državnog udara u Rusiji velika prilika...

Politico: SAD veruju da je pokušaj državnog udara u Rusiji velika prilika za Ukrajinu

       

Američki zvaničnici veruju da bi pobuna Vagnerovog tima u Rusiji mogla da igra na ruku Ukrajini, omogućavajući Kijevu da oživi svoju često najavljivanu kontraofanzivu, koja prema Moskvi do sada nije uspela da ostvari bilo kakav napredak, prenosi Politico.

Neposredno pre nego što je vođa privatne vojne kompanije Jevgenij Prigožin pristao da zaustavi svoje napredovanje ka Moskvi i povuče svoje trupe u okviru sporazuma za koji je posredovao beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, američki zvaničnici održali su nekoliko sastanaka kako bi procenili potencijalni uticaj pobune, navodi se u članku.

Oni su navodno došli do zaključka da će pobuna držati Kremlj zauzetim, pružajući zaustavljenoj protivofanzivi Ukrajine novu mogućnost.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

„Ne vidim kako bi to moglo da naudi njima Ukrajincima“, rekao je jedan visoki zvaničnik za Politico.

Drugi su sugerisali da će razvoj događaja verovatno pomoći Kijevu, ističući da je Prigožin preuzeo kontrolu nad štabom ruskog Južnog vojnog okruga u gradu Rostovu na Donu. Međutim, pripadnici Vagnera napustili su grad u subotu uveče, kažu lokalni zvaničnici.

[adsenseyu1]

Obzirom na Vagnerovu pobunu, jedan zvaničnik SAD-a je rekao za Politico da su politički lideri u Vašingtonu kontaktirali svoje evropske kolege kako bi ih „umirili“ i rekli im da „zadrže neutralnost u porukama“. „Niko ne bi trebalo da slavi pobedu“, dodao je on.

Prema Politico-u, opšti konsenzus zapadnih zvaničnika bio je da Kijev sada ima „priliku bez presedana da napreduje“.

Neki američki političari podržali su ovu tačku gledišta, a demokratski kongresmen Džejson Krou je tvitovao da će Vagnerova pobuna „skoro sigurno koristiti ukrajinskoj kontraofanzivi u bliskoj budućnosti i da Kijev treba brzo da se okrene ka kapitalizaciji“.

U ranim jutarnjim satima u subotu, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da ukrajinske trupe pokušavaju da iskoriste Vagnerovu pobunu pripremajući dve brigade za ofanzivni napad u blizini Donbaskog grada Artjomovska (poznatog kao Bahmut u Ukrajini).

Kasnije je, međutim, rečeno da iako su ukrajinske snage pokušavale da izvrše napade duž nekoliko delova fronta, svi njihovi pokušaji nisu uspeli.

Ukrajinska ofanziva, o kojoj se razgovaralo mesecima, konačno je počela početkom juna, ali do sada nije uspela da dobije nikakvu osnovu, a kijevske trupe su pretrpele velike gubitke, navodi Moskva.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski priznao je da kijevske trupe napreduju „sporije nego što se želelo” suočeni sa „oštrim otporom”.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]