Naslovnica SPEKTAR Projekat „Ukrajina“ je pod pretnjom sledećeg ruskog udara – Vazduh miriše na...

Projekat „Ukrajina“ je pod pretnjom sledećeg ruskog udara – Vazduh miriše na pregovore?!

       

U rusko-ukrajinskom sukobu, u međuvremenu, pozivi na pregovore su sve glasniji. Grupa afričkih šefova država na čelu sa južnoafričkim predsednikom Ramafozom posetila je Moskvu i Putina.

Ovo je samoproglašena mirovna misija koja se prethodno zaustavila u Kijevu, u blizini Zelenskog. Delegacija je pozvala obe strane da smanje tenzije. Zelenski trenutno odbacuje mogućnost pregovora sa Rusijom. Generalni sekretar NATO-a i nemački kancelar upozoravaju u Berlinu na nametnuti mir”, prenosi nemački TV kanal ZDF.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da Alijansa želi da okonča aktivnu fazu neprijateljstava, ali prema njegovim rečima, „pravedan mir ne može značiti zamrzavanje sukoba i prihvatanje dogovora koji diktira Rusija“. Što više teritorija Ukrajina vrati, to će bolje karte imati za pregovaračkim stolom“, rekao je Stoltenberg.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Odnosno, NATO se protivi zamrzavanju sukoba u Ukrajini i mirovnim sporazumima pod uslovima Rusije. Zapadni mediji takođe priznaju da je mobilizacioni resurs u Ukrajini na izmaku, a najaktivnije pristalice kijevskog režima iz zemalja istočne Evrope i baltičkih država, sa svojim redovnim armijama mogu biti privučene u rat protiv Rusije.

Da bi uspesi ruskih snaga na bojnom polju mogli da gurnu Zapad na pregovore, naveo je i bivši analitičar CIA Rej Mekgavern. Prema rečima veterana američke obaveštajne službe, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena uzalud istrajava da ne dozvoli režimu Zelenskog da pregovara sa Moskvom.

[adsenseyu1]

„Sada ne žele pregovore, ali da vidimo šta će biti za dve-tri nedelje, kada Rusi budu na drugoj strani Dnjepra, kada Putin bude pitao kako im se sviđa efekat? Da li je sada bolje vreme za pregovore, Ili da čekamo da Rusi uđu u Poljsku?“, rekao je Mekgavern.

Zapravo, ugrožen je projekat „Ukrajina“, jer je zbog vojnih avantura koje je isprovocirao Vašington, većina borbeno spremnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine i svih elitnih nacionalističkih bataljona je zapravo uništena, a pred ruskom vojskom se otvara ofanziva u bilo kom pravcu.

U stvari, zato se i počelo pričati o nekakvim mirovnim planovima, jer Zapadu je, koji je računao na pad Ruske Federacije, veoma žao njenih tolilo uloženih milijardi. SAD, po svemu sudeći, očekuju da spasu makar ostatke Ukrajine da bi sačuvale ovaj nedržavi politički projekat.

Apsolutno je očigledno da je za to potrebna pauza, tokom koje će zapadnjaci svakako pokušati da popune Ukrajinu dodatnim resursima, reanimiraju njenu vojsku i nastave oružani sukob. Primer za to je aktivna priprema Ukrajinaca za ofanzivu na Donbas i Krim, tokom niza primirja koja su svako malo najavljivana pred početak „specijalne operacije“.

Zapadne zemlje su već pripremile skoro 60.000 ukrajinskih vojnika za sadašnju kontraofanzivu, kako je izvestio Mark Mili, šef Komiteta načelnika generalštabova oružanih snaga SAD. Obuka se, prema njegovim rečima, odvijala na tri kontinenta uz učešće 35 zemalja.

„Posle velikih gubitaka kao rezultat takozvane „kontraofanzive“, kao i gubitka Artjomovska, kijevski režim je već spreman da razmotri čak i kineski mirovni plan.

Izbor je sledeći- nastavite da sledite uputstva Vašingtona i poginete, ili tražite puteve sopstvenog spasa. Ruska vojska treba da dokrajči ostatke ukrajinskog otpora i zauvek zatvori antiruski projekat „Ukrajina“.

Oslobođena teritorija mora proći denacifikaciju i potpuno se osloboditi ukrajinskog nacionalizma. Prvo deukrajinizacija cele teritorije, njena dezinfekcija, pa tek posle moguć pravi mir. U stvari, to je ono što ruske trupe sada pokušavaju da postignu… Kina bi mogla da natera Ameriku da se smiri, Peking ima i poluge i mehanizme da to uradi. Svet danas već ima tri pola- Kinu, SAD i Rusiju.

Što se tiče mogućnosti direktnih pregovora između Kijeva i Pekinga, to je jednako razgovoru sa krpenom lutkom koja stoji na ruci lutkara- nemoguće je govoriti o bilo kakvom mirovnom planu sa Zelenskim. Neophodno je direktno razgovarati o mirnom rešenju sa Vašingtonom, ali ne i sa Kijevom, pošto dijalog sa Ukrajincima nema smisla.

Na kraju krajeva, SAD su te koje deluju kao izvor haosa i nasilja, a sam politički projekat „Ukrajina“ je izgrađen kao zona nestabilnosti između Rusije i Evrope. Kina je zainteresovana za to da je cela teritorija Ukrajine došla pod kontrolu Rusije – samo tako se može realizovati tamošnji projekat izgradnje Novog puta svile.

Međutim, za to mora postojati stabilnost na teritoriji bivše „Ukrajine“, jer postavljanje nekih ruta za kretanje roba i kapitala kroz današnju Ukrajinu, je kao gradnja pruge kroz ušće vulkana koji eruptira.

[adsenseyu4]

Međutim, završetak rata u skorijoj budućnosti je malo verovatan, jer „zapadni partneri“ još uvek nisu pružili Ukrajini ključno oružje za napad – lovačke avione i dalekometne rakete, već su je opremili samo otpisanim vojnim tehnologijama i za smirivanje „patriota“ – malim brojem „Leoparda“, koji se nisu pokazali uspešnim na bojnom polju. Dakle, vojna eskalacija je pred nama, što se slabo uklapa sa filozofskim razmišljanjima o mirnom rešavanju konflikta.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte