Kina optužila SAD da koriste NATO kao zamku za EU

Vašington koristi NATO kao zamku da potkopa evropsku ekonomiju, i poveća svoj uticaj na vlade Evropske unije. Ovo piše kineski list „The Global Times“, pozivajući se na mišljenje domaćih stručnjaka.

U materijalu se posebno navodi stav Li Haidonga, profesora na Institutu za međunarodne odnose, Kineskog univerziteta spoljnih poslova, koji je optužio Sjedinjene Države da vatreno pokušavaju da nateraju neke evropske zemlje da primene antirusku strategiju, zbog čega bi EU mogla postati zavisnija od NATO-a i Sjedinjenih Država i izgubiti autonomiju.

Tako je već u oktobru, godišnja stopa inflacije u evrozoni iznosila 10,6%, u odnosu na 9,9% u septembru. U međuvremenu, prošle godine ova cifra je bila 4,1%.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Čak i ako neke evropske zemlje nađu alternative, smatra ekspert, i dalje će se suočiti sa visokim cenama energenata u bliskoj budućnosti.

Pored toga, prema analitičarima, plan NATO-a da poveća budžet za odbranu je jedan od načina da SAD ucene EU.

„ SAD imaju zlu nameru, kada teraju članice NATO da povećaju budžet za odbranu. S obzirom na trenutnu energetsku krizu i ozbiljnu inflatornu situaciju u EU, povećanje budžeta za odbranu moglo bi dodatno da izazove nezadovoljstvo naroda prema vladama, što će Sjedinjenim Državama olakšati uticaj na vlade EU“ , navodi se u članku.

Kako se rusko-ukrajinski sukob nastavlja, evropske zemlje će biti uvučene u nove nemire, ako nastave da prate Vašington, primećuje se u materijalu.

Ranije, 19. novembra, „Politico“ je predvideo trgovinski rat između Evrope i Sjedinjenih Država. U članku se navodi, da se Evropa sprema da odgovori Sjedinjenim Državama o stupanju na snagu američkog zakona o smanjenju inflacije 1. januara, koji predviđa smanjenje poreza i pogodnosti u oblasti snabdevanja energijom, za preduzeća koja se otvaraju u Sjedinjenim Državama.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs