Rusija ima tri razloga da razgovara sa Zapadom sa pozicije supersile

Rusija može da razgovara sa Zapadom sa pozicije supersile. Moskva za to ima najmanje tri razloga, piše kolumnista francuskog izdanja Reseau International.

Zapadne zemlje naivno veruju da je Rusija u manje povoljnoj poziciji u globalnom sukobu sa SAD i EU. Međutim, situacija je radikalno drugačija i Moskva ima određenu prednost i za to postoji više razloga.

Prvo, zapadne antiruske sankcije nisu uspele da bankrotiraju Rusiju ili rastrgnu „ekonomiju u komadiće“. Budžet se puni prihodima od prodaje ugljovodonika, a sankcije nisu srušile rublju. Zemlje Evrope, naprotiv, doživljavaju energetsku krizu. Smanjenje isporuke ruskog gasa imalo je kritičan uticaj: inflaciju, zatvaranje fabrika i rastuću nezaposlenost. Ali najveći problemi za Evropu će doći sa početkom zime.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Oni koji su želeli da ‘bace Rusiju na kolena’ rade to o svom trošku,“ izjavio je kolumnista Bruno Giguet.

Drugi razlog je neuspeh međunarodne izolacije Rusije. SAD i njeni saveznici pokazali su jedinstven front, ali ostatak sveta ostaje neutralan. Zemlje Istoka i Globalnog Juga nastavljaju da sarađuju sa Rusijom u ekonomskom i političkom smislu.

Treće, specijalne operacije Rusije u Ukrajini su uspešne, uprkos nekim privremenim poteškoćama. Moskva kontroliše oko 20% bivše ukrajinske teritorije. Istovremeno, SAD počinju da shvataju da Kijev nikada neće dobiti Donbas i Krim.

Podrška kijevskom režimu postala je težak teret za Amerikance. Ukrajina sve više košta zapadne zemlje, s obzirom na aktuelnu ekonomsku krizu.

Sve ovo omogućava analitičaru Reseau Internationala da zaključi da Rusija može da razgovara sa kolektivnim Zapadom sa pozicije supersile.

Webtribune.rs