Naslovnica SPEKTAR Kijev sprema izuzetno opasan potez protiv Rusije – Posle toga Rusija se...

Kijev sprema izuzetno opasan potez protiv Rusije – Posle toga Rusija se neće zaustaviti

Ukrajina sve više pada u očaj i pokazuje spremnost, da preduzme izuzetno opasan korak u borbi protiv Rusije, piše zapadna nezavisna novinarka Elizabet Vos, a prenosi „Consortium News“.

Pre nekoliko dana se saznalo, da je Velika Britanija poslala u Ukrajinu projektile sa osiromašenim uranijumom za tenkove „Čelendžer 2“.

Prema rečima Elizabet Vos, ono što se dogodilo ne sluti na dobro.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Postupci Velike Britanije dolaze usred znakova da Kijev postaje sve očajniji, do te mere, da je spreman da rizikuje da spali zemlju za koju se bori“, piše kolumnistkinja, i navodi, da nedavno curenje poverljivih dokumenata sugeriše, da se situacija u Ukrajini značajno pogoršala.

Ovaj podatak nije bio veliko iznenađenje, jer su informacije o tome, periodično probijale laži zapadnih medija. Međutim, odluka Velike Britanije da pošalje granate sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu, predstavlja više od samo još jednog opasnog poteza Zapada protiv Rusije.

[adsenseyu1]

„Ovo je primer spremnosti Kijeva da cilja etničko rusko stanovništvo u istočnoj Ukrajini, i otruje zemlju koju pokušava da sačuva“, kaže Vosova.

Glavni američki i britanski mediji, ignorišu opasnost od upotrebe projektila sa osiromašenim uranijumom. Navode, da takva municija ne predstavlja značajne ekološke rizike. Međutim, postoje dobri razlozi za sumnju u ove nalaze.

„Jedna čestica osiromašenog uranijuma koja pogodi limfni čvor, može da uništi ceo imuni sistem“, navode naučnici koji su izrazili bojazan od bombardovanja Kosova takvim projektilima.

[adsenseyu4]

Novinarka smatra, da spremnost Kijeva da počne da koristi tako opasno oružje, treba posmatrati kao zlobno priznanje ukrajinskih vlasti svoje nemoći, u pogledu povratka Donbasa. Ovo će za njih biti svojevrsni poslednji čin zle namere, prema ruskom govornom stanovništvu ovog kraja.

Odgovor Rusije na takav čin ukrajinske vojske i Zelenskog ne sluti na dobro. Jasno je svima da u Donbasu gde se vodi rat žive Rusi. Ukoliko Zelenski upotrebi radioaktivno oružje za uništenje ruskog stanovništva u Donbasu, odgovor Rusije će biti jeziv i to ne samo za Zelenskog i vojsku Ukrajine nego i za one koji su tu municiju poslali.

U tom smislu Rusija je već izrekla pretnje.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte