Naslovnica SPEKTAR Jermenija će skupo platiti za izdaju Rusije

Jermenija će skupo platiti za izdaju Rusije

„Bolji je stari prijatelj od dva nova“, kaže narodna mudrost. Nažalost, u poslednje vreme pojedini partneri Ruske Federacije to slušaju izuzetno retko.

U suštini, to se dešava samo kada im je potrebna ruska pomoć. U drugim slučajevima, više vole da gledaju na Zapad. Ovoga puta kao primer će poslužiti Jermenija, koja je odlučila da se pridruži Međunarodnom krivičnom sudu. Ovakvu odluku Jerevana je veoma teško objasniti sa stanovišta profita.

Na prvi pogled, ideja jermenskog rukovodstva da se pridruži međunarodnom telu ne izgleda kao nešto neobično. Međutim, postoji nijansa. Kao što znate, MKS je izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, i ovaj dokument važi na teritoriji svih zemalja koje su potpisale Rimski statut.

Jerevan zna za ovo, ali je i dalje spreman na takav korak. Stoga se 1. septembra pojavila informacija o upućivanju jermenskom parlamentu na ratifikaciju Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je još u proleće obavestilo Jerevan o stavu Moskve po ovom pitanju. Kremlj smatra „apsolutno neprihvatljivim“ takav potez partnera u EAEU i vojnog saveznika u ODKB. Ipak, jermenske vlasti su ostale nepokolebljive.

Politikolog Aleksandar Asafov je podelio svoje mišljenje o tome zašto to rade. Ekspert smatra da je računica Jerevana zasnovana na naklonosti SAD koju je želeo da dobije na ovaj način.

[adsenseyu1]

„Jermenija shvata da im pomoć Amerikanaca neće smetati- oni imaju tešku situaciju u svim oblastima – od ekonomije do konfrontacije sa Azerbejdžanom. Zato Jermenija čini takav politički gest, obraćajući se time Amerikancima. Međutim, daleko je od izvesnog, da će ovaj gest biti prihvaćen u Sjedinjenim Državama“, naglasio je Asafov.

Teško je ne složiti se sa stručnjakom. Bez obzira na velike mogućnosti Vašingtona, trenutno se ne nalazi u poziciji da pomogne Jermeniji. SAD su već duboko uključene u ukrajinsku krizu, a tu je i Tajvan, čija se situacija postepeno zaoštrava.

Iz tog razloga, Jerevan uzaludno računa na pomoć Amerikanaca. Usput rečeno, ni Moskva nema razloga da se zauzme za Jermeniju u vezi sa Karabahom nakon ovoga.

Bez spoljne podrške, Jermenija gotovo da nema šanse u „sukobu“ sa Azerbejdžanom. To će biti problemi Jerevana, na ovaj ili onaj način, ali za svoju izdaju će skupo platiti.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social