Isporuke ruskog gasa Španiji u julu povećane za 141,3%

Rusija je u julu postala četvrti najveći dobavljač gasa Španiji, piše „El Mundo“. Moskva je činila 14,5% ukupnog uvoza ovog goriva.

Madrid je u julu kupio do 5317 GVh ruskog gasa, što je 141,3% više nego u istom periodu prošle godine. O tome svedoče podaci, koje je u četvrtak objavila španska korporacija za strateške rezerve nafte.

Alžir je bio na prvom mestu po isporuci gasa Španiji, uprkos činjenici da je zbog političkih tenzija između zemalja obim uvoza opao za 47,1 odsto u odnosu na jul prošle godine. Na drugom mestu su SAD koje su isporučile četiri puta više goriva nego u julu 2021. godine, a na trećem Nigerija.

Madrid je u julu morao da poveća uvoz gasa za 26,8%, u odnosu na isti period prošle godine, da bi zadovoljio potražnju za energijom.

Obim isporuka iz Rusije je porastao uprkos činjenici da se Španija, zajedno sa drugim evropskim zemljama, obavezala da prekine trgovinske veze sa Moskvom, i smanji zavisnost od svojih energetskih resursa.

***

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs