I sad, šta ste vi uradili Rusiji osim što ste slomili sami sebe?

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da se mračne prognoze za rusku ekonomiju nisu obistinile.

Dodao je da će Rusija nastaviti da se razvija kao „otvorena ekonomija“ uprkos neviđenim sankcijama Zapada, prenosi Tass.

„Postepeno vraćamo privredu u normalu. Prvo smo vratili stabilnost finansijskog tržišta, bankarskog sistema i lanca maloprodaje, a od tada ubrizgavamo likvidnosti u privredu da podržimo kompanije, održimo zaposlenost i sačuvamo radna mesta.

Mračne prognoze za rusku ekonomiju izrečene još proletos nisu se ostvarile“, rekao je Putin u obraćanju na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF). On je istakao da će Rusija nastaviti da radi sa zapadnim kompanijama, dodajući da će Moskva nastaviti da širi ekonomsku saradnju „sa onima koji to žele“.

Takođe je primetio da se svi koji nastavljaju da sarađuju s Rusijom nalaze pod pritiskom evropskih država i suočavaju s direktnim pretnjama.

„Neću reći ništa novo ako podsetim da se svi koji žele da nastave da sarađuju s Rusijom izlažu otvorenom pritisku Sjedinjenih Američkih Država i Evrope. Ponekad dolazi čak i do direktnih pretnji, ali ipak takve ucene malo znače kada je reč o zemljama na čijem su čelu pravi lideri koji jasno razumeju šta su tuđi, a šta nacionalni interesi“, naglasio je Putin.

Ruski lider je ocenio da su evropski političari vlastitim rukama zadali ozbiljan udarac svojoj ekonomiji.

Dodao je da Moskva „zna da se među liderima evropskih zemalja na nivou neformalnih razgovora krišom govori o veoma alarmantnim izgledima koje primena sankcija ne samo protiv Rusije, već protiv bilo koje države, može imati pre ili kasnije, i koje mogu uticati na sve, uključujući i zemlje članice Evropske unije i evropske kompanije“.

Prema njegovim rečima, „do sada nije došlo do toga, ali evropski političari su već zadali ozbiljan udarac svojoj ekonomiji, i to su uradili sami, svojim rukama“.

Putin je podvukao da Rusija treba da se osloni na razvoj domaće ekonomije i privatnog biznisa, i da nastavi sa smanjenjem administrativnih opterećenja.

Osvrćući se na pitanje globalne prehrambene krize, šef ruske države je rekao da pozdravlja inicijativu Ujedinjenih nacija za rešavanje tog problema, preneo je Sputnjik.

„Rusija ne sprečava isporuke ukrajinskog žita na svetsko tržište, nismo mi ti koji su minirali ukrajinske luke“, poručio je on uz opasku da bi najtužnija varijanta bila da Ukrajina izvozi žito u zamenu za oružje.

Prema njegovom mišljenju, postoji pet ili šest mogućnosti za izvoz žita iz Ukrajine i vlasti u Kijevu mogu same da reše kako će to činiti, ne obazirući se na svoje „gospodare preko okeana“.

Putin je naveo da Rusija ima kapacitete da značajno poveća izvoz prehrambenih proizvoda i đubriva, kao i količine isporuka žita, koje bi već u sledećoj sezoni mogle da budu veće za oko 50 miliona tona.

Takođe je procenio da u ovom trenutku ne postoje potrebne pretpostavke za promenu svetskih cena đubriva.

„Zbog nedostatka đubriva, cene prehrambenih proizvoda rastu, a to nosi opasnost od gladi u siromašnim zemljama. Sve je to na savesti SAD i Evropske unije“, zaključio je Putin.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(tanjug)