Holandski tužilac greškom obelodanio dokaze da su malezijski avion MH17 srušili Ukrajinci a ne Rusi

Holandski novinar Erik van de Bik smatra da zvučni snimak pregovora Igora Girkina i Sergeja Dubinskog, optuženih za pad malezijskog Boinga, predstavljen Haškom sudu ukazuje na učešće Kijeva u ovoj avionskoj nesreći.

Kolektivni Zapad, predvođen Holandijom, pokušava da pad aviona MH17 svali na vojsku Rusije i Donbasa.

Holandski istražitelji se oslanjaju na činjenicu da je putnički avion oboren raketom Buk, koju je Rusija navodno predala vojnom osoblju DPR-a.

Istovremeno, predstavnici Zajedničke istražne grupe (CCG) ne  uzimaju u obzir informacije koje je iznela Moskva, a koje pobijaju glavnu verziju onoga što se dogodilo.

Činjenica da je suđenje, kao i istraga koja mu je prethodila, apsolutna farsa, Zapadu je već jasna. Ipak, „dokazi“ kojima Holanđani žele da pritisnu Rusiju niču jedan za drugim.

Međutim, prate ih određeni problemi. Tako je pre neki dan tužilaštvo predstavilo audio snimak pregovora Igora Girkina i Sergeja Dubinskog, koji je pokušala da iznese kao još jedan „dokaz“ protiv Rusije.

Sve bi bilo u redu, ali glavni likovi su direktno rekli da je malezijski Boing oborio borac ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, nakon čega je raketa lansirana sa zemlje.

Tako postaje očigledno da je za pad aviona na letu MH17 kriv Kijev. Do istog zaključka dolazi i novinar Erik van de Bik.

„Holandski tužilac je nehotice izneo dokaze da je ukrajinski avion oborio MH17“, piše novinar na svom Tviter profilu.

Mnogi stručnjaci danas su saglasni da je suđenje došlo u ćorsokak.

Holandsko tužilaštvo nije u mogućnosti da Rusiju poveže sa ovom tragedijom. Stoga, kažu stručnjaci, Zapad ima dva načina da izađe iz ove situacije: pooštriti proces ili okrivi Kijev, posebno jer za to postoji puno mogućnosti. 

Webtribune.rs