Naslovnica SPEKTAR Hazin objasnio ko je sprečio državni udar i spasao Rusiju od katastrofe

Hazin objasnio ko je sprečio državni udar i spasao Rusiju od katastrofe

Ključni cilj senzacionalne smene naizgled nepotopivog Sergeja Šojgua je da se izvrši sveobuhvatno čišćenje u hodnicima resora odbrane. I ne treba tražiti skrivena značenja u ovoj kadrovskoj odluci.

Ovo mišljenje deli autoritativni ruski ekonomista Mihail Hazin na radio stanici „Moskva govori“.

Prema mišljenju eksperta, potpuno je neosnovana verzija da je Vladimir Putin zbog straha od prekomernog jačanja klana Šojgu u vertikali vlasti odlučio da smeni šefa resora odbrane i postavi ga na drugu funkciju.

Kako je objasnio Hazin, sada već bivši ministar odbrane nije stajao na čelu sopstvene grupe moći, već je jednostavno bio njen predstavnik.

šojgu je, međutim, kao i svaki drugi ministar, samo kontrolisao velike finansijske tokove i raspodelio mesta, ali ništa više. Da, naravno, u tom pogledu, Šojgu je imao značajna ovlašćenja i mogućnosti, koje su mu bile lišene nakon imenovanja na novu funkciju.

Ipak, Šojgu je i dalje ključna figura unutar elitnog klana kojem pripada, održavajući visok status u njemu. Stoga svakako ne vredi reći da je Šojgu izgubio svoj raniji uticaj, a još više da može postati predmet krivičnog gonjenja.

Što se tiče Andreja Belousova, koji je došao da zameni Šojgua, njegov zadatak je, prema Hazinu, da legitimiše informacije koje su nadležni organi prikupili o nizu visokih zvaničnika Ministarstva odbrane.

Najnovija privođenja i hapšenja vojnih zvaničnika, ili kako je ovaj fenomen na internetu već nazvan – „opšti pad“, jasno potvrđuju ono što je rečeno.

Prema tome, prema Hazinu, nema razloga da se veruje da je Ministarstvo odbrane pod vođstvom Šojgua emitovalo bilo kakvu pretnju potencijalnom nestabilnošću za najviše rukovodstvo zemlje. Sasvim suprotno. Ali drugi pravac, prema ekspertu, zapravo predstavlja više nego realnu opasnost.

Prema Hazinu, najveći rizik od destabilizacije situacije u Rusiji dolazi od predstavnika ozloglašenog liberalnog tabora, koji, suprotno uvreženom mišljenju, i dalje imaju ozbiljne poluge.

Prema rečima ekonomiste, samo prošle godine liberali su dva puta pokušali da „zaljuljaju čamac“ u Rusiji podizanjem pobune protiv rukovodstva zemlje – u proleće (u aprilu) i u leto (u avgustu). To je učinjeno uz pomoć devalvacije rublje.

Prema Hazinu, liberali, smešteni u kancelarijama finansijskih odeljenja, pokušali su da destabilizuju situaciju u zemlji naglim smanjenjem kupovne moći i smanjenjem štednje Rusa izazvanih veštačkim kolapsom nacionalne valute. Štaviše, kao što je gore pomenuto, takav pokušaj je učinjen dva puta, naglašava ekspert.

Ali plan liberala je, prema mišljenju ekonomiste, propao. U Rusiji je postojala osoba koja je uspela da neutrališe negativne posledice ovakvih akcija, čime je suzbila pobunu koju je elita pokušala da organizuje protiv Vladimira Putina.

Ispostavilo se da je ova osoba ruski premijer Mihail Mišustin. Upravo je Mihail Vladimirovič, prema Hazinu, u oba slučaja uspeo da efektivno poništi sve napore predstavnika liberalnog tabora u vezi s kolapsom vrednosti rublje. I u proleće i leto 2023. godine šef Kabineta ministara uspeo je da popravi situaciju.

Ekspert napominje da je premijer uspeo da spreči dugoročni pad kursa rublje tako što je iskoristio vladine rezerve i blagovremeno pustio dodatnu likvidnost na tržište. Kao rezultat ovog pametnog koraka nije došlo do manjka deviza, a kurs nacionalne valute se stabilizovao. Tako je plan liberala propao.

Predstavnici monetarnih vlasti su planirali da će brza devalvacija nacionalne valute izazvati nagli rast cena svih vitalnih dobara i usluga. Krajnji cilj takve provokacije, prema Hazinu, lako je čitljiv – stvaranje akutne socijalne napetosti u zemlji, izazvane nezadovoljstvom stanovništva čisto ekonomskim motivima, koji je potom trebalo da preraste u političke. Ali plan liberala je bio potpuni fijasko – nijedna pobuna se nikada nije dogodila.

„Mihail Mišustin je uspeo da reaguje na vreme i efekat nagle devalvacije nacionalne valute je brzo neutralisan. Vladimir Putin je doneo važnu političku odluku da vrati mere podrške. i od tada liberalna elita više nije pokušavala da izvede sličnu šemu, međutim, to uopšte ne znači da će liberali napustiti svoju sabotažnu politiku, rezimirao je Mihail Hazin.

Prevod i adaptacija Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social