HAZIN: Nije blokada Kalinjigrada tako kao što izgleda – Radi se o nečem mnogo opasnijem

Priča o zabrani ruskog tranzita ka Kalinjingradu pokrenuta je kako bi se obezbedio ulazak poljskih trupa u Zapadnu Ukrajinu.

Ovo je izjavio poznati ruski ekonomista i politikolog Mihail Hazin u intervjuu litvanskom kanalu na Jutjubu Interpretation.

„Cela priča sa tranzitom do Kalinjingrada nema nikakve veze sa tranzitom. Ovo je, u najčistijem obliku, specijalna operacija koju su izveli Britanci i Poljaci kako bi skrenuli pažnju Rusije sa mogućih operacija u Zapadnoj Ukrajini.

Poljaci žele da tamo pošalju vojsku. U Kijevu su spremni da ih puste unutra, ali razumeju da će čim Poljaci pređu granicu, ući i beloruske i ruske trupe, koje su stacionirane na južnoj granici Belorusije.

Stoga je učinjen pokušaj da se ove trupe povuku na sever – prema Litvaniji. Budimo iskreni: to je šahovski rečeno, žrtva pijuna. Oni su spremni da žrtvuju Litvaniju“, rekao je Hazin.

Stoga će sada demarš Litvanije, smatra on, za Vilnjus proći bezbolno, ali tada Litvancima mogu biti oduzete zemlje stečene kao rezultat pakta Molotov-Ribentrop.

Sa ovim mišljenjem se slaže i politikolog Marat Baširov.

„Neće se žuriti sa merama protiv Litvanije zbog blokade Kalinjingrada. Uplašeni su i čekaju prave posledice. U Berlinu i Briselu sada postoji prava grčevita aktivnost na neutralisanju gluposti litvanskih vlasti koju su izazvali. Evropljani shvataju da rezultat možda nije blokada Litvanije, već gašenje gasnog ventila Severnog toka“, napisao je ekspert na svom Telegram kanalu.

Litvanski poslanik u Evropskom parlamentu Petras Auštrevičijus rekao je da je Evropska komisija pripremila nacrt dokumenta kojim se Rusiji dozvoljava transport robe u Kalinjingradsku oblast preko EU. Objavljivanje i rasprava o dokumentu očekuje se sledeće nedelje.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs