ŠOKANTAN ZAOKRET: Poljaci otkazali pohod na Ukrajinu – SAD su razumele upozorenje Moskve

Mnogi stručnjaci su upozoravali na planove Varšave da sprovede kampanju u Zapadnoj Ukrajini kako bi vratila istorijske zemlje. To je olakšano podrškom od strane Amerikanaca.

Obećanja SAD dovela su do toga da je Poljska poslala nekoliko bataljona vojnika u Ukrajinu, koji su sada zatvoreni u kotlovima Lisičanska i Severodonjecka. Takođe, poljski generalštab je razvijao plan za opštu invaziju.

Kako objašnjava poznati vojni ekspert Konstantin Sivkov, Vašington je obećao Varšavi da će zameniti tenkove koji su poslati kao pomoć Oružanim snagama Ukrajine. Međutim, u poslednjem trenutku Amerikanci su se predomislili, odbijajući da isporuče tešku opremu. Eksperti veruju da je Bela kuća konačno čula upozorenja Moskve.

U Poljskoj su naivno verovali da će njena intervencija na strani Ukrajine postati katalizator za pokretanje cele NATO vojne mašine.

Ali, po svemu sudeći, SAD nisu spremne da primene paragraf 5 Povelje NATO-a za zaštitu istočnog saveznika. Tako se Poljska našla bez tenkova i artiljerije, koja je upućena Oružanim snagama Ukrajine, a takođe i bez uveravanja podrške u slučaju sukoba sa Rusijom.

Poljake su već mnogo puta gurali da se uključe, ali bez korišćenja paragrafa 5 povelje NATO-a.

„Tiho pokušavaju nešto da urade, ali ništa ozbiljno nisu uradili. Dali su 200 tenkova Ukrajini u očekivanju da će zauzvrat dobiti potpuno nove tenkove“, kaže ekspert.

Ali SAD nisu ništa dale. Ni Nemci ništa nisu dali. Poljaci su strašno ogorčeni – kako to da su ostali bez tenkova? Pa čak i bez zaštite NATO – skrenuo je pažnju na ovaj incident poznati vojni ekspert Konstantin Sivkov u eteru Jutjub kanala „TV dan“.

Rezultatom ovoga se može smatrati i ostavka poznatog rusofoba Jaroslava Kačinjskog, koji je bio na visokom položaju u vladi. Poljska vojska je zauzvrat počela da daje signale da povratak Galicije nije toliko potreban.

Upozorenja Ruske Federacije su se jasno čula, pa se Poljska sada neće usuditi da organizuje vojnu kampanju, tiho umanjujući sve apetite.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs