Granatiranje nuklearke Zaporožje od strane ukrajinske vojske preti Evropi katastrofom

Granatiranje nuklearke Zaporožje, koje se nastavlja iz Ukrajine, može dovesti do globalne katastrofe izazvane ljudskom rukom, kažu u Rusiji.

Slična upozorenja poslednjih dana izneli su i predstavnici Ministarstva odbrane, prenosi RIA Novosti.

Agencija napominje da je zvanični predstavnik ruskog vojnog resora, general-potpukovnik Igor Konašenkov, govorio o granatiranju elektrane 7. avgusta.

Tada je oštećen visokonaponski vod, a osoblje je bilo prinuđeno da smanji snagu dva agregata. General je napad ukrajinske strane nazvao aktom nuklearnog terorizma.

General-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane, ranije je upozorio da nesreća u ZNPP predstavlja pretnju za ceo svet sa nepredvidivim i neviđenim posledicama.

U slučaju havarije u nuklearki Zaporožje, dogodiće se globalna katastrofa izazvana ljudskim faktorom, koja će po obimu radioaktivne kontaminacije znatno premašiti posledice havarija u nuklearnim elektranama u Černobilju i Fukušimi , naglasio je general.

Prema njegovim rečima, u zoni radijacije biće ne samo devet obližnjih regiona Ukrajine, već i teritorija DNR i LNR, pogranični regioni Rusije, Belorusije, Bugarske i Rumunije. Prema njegovim rečima, Crno more i Bosfor postaće nepodesni za plovidbu.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs