Evropa ostaje bez zaliha ključnog oružja: Prekida se snabdevanje Ukrajine teškim naoružanjem

Zapadne zemlje neće dramatično povećati isporuke oružja Ukrajini, i snabdeti je teškom opremom, piše „Blumberg“, pozivajući se na izvore u Evropskoj uniji.

„SAD se ponašaju razborito, a Evropi ponestaju zalihe ključnog oružja“, objašnjava se u članku.

Prema rečima sagovornika agencije, nema znakova da će evropske zemlje prebaciti teško naoružanje Ukrajini. Dakle, Nemačka nije dala saglasnost drugim zemljama za snabdevanje tenkova „Leopard“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U Italiji je tema ukrajinske krize otišla u drugi plan zbog parlamentarnih izbora i nedostatka sredstava. Isporuke su dosta usporile u julu, kažu izvori.

U nedelju je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na „CBS-u“, pozvao Sjedinjene Države da obezbede ukrajinskim oružanim snagama artiljeriju, višecevne raketne bacače, sisteme protivvazdušne odbrane i tenkove. Amerika dobija i druge zahteve, ali se Bajdenova administracija plaši da im udovolji, kao i da obezbedi borbene avione zbog rizika da uvuče NATO u sukob.

Zbog ruske „specijalne operacije“ za zaštitu Donbasa, koja je počela 24. februara, Vašington i NATO saveznici nastavljaju da isporučuju oružje Ukrajini.

Moskva je više puta izjavljivala da snabdevanje zapadnim oružjem samo produžava sukob, a transport sa njim postaje legitimna meta.

Webtribune.rs