NAJNOVIJA VEST: Američka ambasada u Moskvi poziva građane SAD da odmah napuste Rusiju

Američka ambasada u Moskvi obratila se građanima SAD u Rusiji. Diplomatsko predstavništvo pozvalo je Amerikance da odmah napuste teritoriju Ruske Federacije.

Na sajtu ambasade objavljena je poruka u kojoj se građanima SAD savetuje da ne posećuju Rusiju.

Oni koji žive u Ruskoj Federaciji ili putuju preko njene teritorije trebalo bi da odmah napuste zemlju dok su mogućnosti za komercijalna putovanja ograničene, navelo je diplomatsko predstavništvo.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Građani SAD ne bi trebalo da posećuju Rusiju. Oni koji borave u zemlji ili putuju unutar Rusije trebalo bi da odmah napuste Rusiju, dok ostaju ograničene mogućnosti za komercijalna putovanja“ , navodi se u saopštenju ambasade objavljenom na veb stranici ambasade.

24. januara, tačno mesec dana pre početka ruske invazije, SAD su pozvale Amerikance da odbiju da putuju u Ukrajinu zbog pretnje ruske vojne akcije, a takođe su naredile članovima porodica diplomata da napuste zemlju.

Ruska vlada je 21. septembra počela da mobiliše građane u oružane snage da podrže invaziju na Ukrajinu, podseća američka diplomatska misija.

Oni strahuju da bi Rusija mogla odbiti da prizna američko državljanstvo osobama sa dvojnim državljanstvom i sprečiti ih da napuste Rusiju – štaviše, pozvati osobe sa dvojnim državljanstvom na vojnu službu.

Mogućnost letenja iz Rusije je već ograničena, ali je putovanje automobilom i autobusom i dalje dostupno. „Ako želite da napustite Rusiju, trebalo bi da preduzmete nezavisne mere što je pre moguće. Ambasada SAD ima ozbiljna ograničenja u pružanju pomoći građanima SAD“, upozorilo je diplomatsko predstavništvo.

Pre SAD, Bugarska, Poljska i Estonija pozvale su svoje građane da napuste rusku teritoriju.

Američke diplomate nisu isključile da bi uslovi, uključujući opcije prevoza, mogli „odjednom postati još ograničeniji“.

Webtribune.rs, bbc.com