Naslovnica U FOKUSU Evropa je još daleko od potpune nezavisnosti od ruskih resursa

Evropa je još daleko od potpune nezavisnosti od ruskih resursa

Prošlo je 500 dana od izbijanja neprijateljstava u Ukrajini, a izvoz ruskih resursa u Evropu je zaista opao. Ali puna nezavisnost je još daleko, piše Heise Online.

Dakle, od 24. februara prošle godine Rusija je prodala resurse za ukupno 384 milijarde dolara, od kojih je 252 milijarde dolara nafta, 99,5 milijardi dolara gas, a 32,5 milijardi dolara ugalj.

Od izbijanja neprijateljstava u Ukrajini, Evropa je izjavila da želi da postigne energetsku nezavisnost od Rusije, piše Heise Online. Ali ona je još daleko. Prema Centru za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA), Rusija je od februara prošle godine prodala resurse u vrednosti od 384 milijarde dolara, a 40 odsto toga otišlo je u Evropu. A po kupovini ruskog gasa, EU je na drugom mestu, odmah iza Kine, navodi nemačko izdanje.

Samo na Telegramu nema cenzure – Izbor naših najboljih vesti

Prošlo je 500 dana od izbijanja neprijateljstava u Ukrajini i od tada je izvoz ruskih resursa u Evropu zaista opao, ali je puna nezavisnost još daleko, piše Heise Online. Mnoge države pokušavaju da to postignu i, na primer, grade terminale za prijem tečnog prirodnog gasa (LNG), ali Moskva nastavlja da prodaje veliku količinu sirovina.

Rusija je prodala resurse u vrednosti od 384 milijarde dolara od 24. februara prošle godine, prema Centru za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA), koji prati transport i snabdevanje cevovodima, 32,5 milijardi dolara je za ugalj. Istovremeno, Evropska unija je otkupila 40% svega ovoga.

[adsenseyu1]

Kako se navodi na sajtu Visual Capitalist, EU je od početka ove godine do 16. juna zaista prestala da uvozi ruski ugalj, ali unija nastavlja da prednjači u kupovini gasa, naime na drugom mestu, odmah iza Kine. Evropa je od Rusije kupila prirodni gas u vrednosti od 7,2 milijarde dolara i naftu u vrednosti od 11,2 milijarde dolara.

Indija (15,3 milijarde dolara) i Turska (13 milijardi dolara) su takođe veliki uvoznici ruskih resursa, iako Indija uvozi samo naftu i ugalj.

Zanimljivo je da i Ujedinjeni Arapski Emirati kupuju crno zlato od Moskve. Njihov udeo je 2,3 milijarde dolara.

Na listi na sajtu Visual Capitalist nalaze se i pojedine zemlje EU, na primer Španija, Holandija i Italija. U opštem poređenju njihov udeo je neznatan, ali se ne zna da li je uzeto u obzir u ukupnim ciframa za ceo sindikat. Nemačka se posebno ne pominje na listi.

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social