Eu na kolenima: „Buše“ sopstvene sankcije Rusiji, da bi preživeli

Evropska komisija razmatra mogućnost izmene antiruskih sankcija. Posebno se predlaže, da se dozvoli transport u treće zemlje, određene robe koja podleže ograničenjima.

Prema rečima Alesandre Skoto di Santolo, akcije Brisela će dovesti do pojave šupljina, koja je izuzetno zgodna za Moskvu. Ovo prenosi „Daily Express“.

Amandmani EK predviđaju izuzeće za niz proizvoda, uključujući đubriva, stočnu hranu, esencijalna dobra, ugalj i srodne proizvode. Brisel želi da dozvoli transport ovih robnih grupa, kako bi se poboljšala sigurnost hrane i energije širom sveta.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Zbog antiruskih sankcija, cena energetskih resursa u svetu dosegla je rekordne nivoe, pa tako, ni ugalj nije bio izuzetak. Cena ovog drugog, na međunarodnim berzama je oko 450 dolara po toni, što je višestruko više nego pre šest meseci (150 dolara po toni). U EU smatraju, da će izmene sankcija, smanjiti tenzije u energetskom sektoru.

Na Zapadu postoji i drugo mišljenje. Pojedini analitičari smatraju, da će izmene sankcija dovesti do pojave šupljina u njima, što će Moskva svakako iskoristiti, i povećati svoj ionako veliki prihod od izvoza energije.

Štaviše, ublažavanje ograničenja će se smatrati velikom pobedom Rusije, i njenog predsednika Vladimira Putina.

Webtribune.rs