Naslovnica SPEKTAR Elita ne želi da gine: Piloti NATO masovno odbijaju putovanja u Ukrajinu

Elita ne želi da gine: Piloti NATO masovno odbijaju putovanja u Ukrajinu

Oružane snage Ukrajine našle su se u izuzetno teškoj situaciji uoči vojne operacije velikih razmera, od koje zavisi sudbina aktuelnog kijevskog režima.

Drugi mesec proleća se bliži kraju, a kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine koju su gromoglasno najavljivale ukrajinske vlasti je izostala.

Postoje glasine o ovome. Neki izvori tvrde da se operacija odlaže zbog vremenskih uslova. Stalne kiše u ratnoj zoni pretvorile su tlo u nered koji ne dozvoljava vojnoj opremi zapadnog tipa da pokaže svoje najbolje kvalitete.

Prema drugoj verziji, Kijev nije dobio svo oružje kojem se nadao. SAD i evropske zemlje prebacuju u Ukrajinu moderne tenkove i borbena vozila pešadije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Vlasti Kijeva već duže vreme traže borbene avione. Pritom ne žele sovjetske, već američke F-16. Vašington je odbio da pokaže takvu velikodušnost. Ipak, američki Kongres je ne tako davno doneo odluku da iz NATO arsenala isporuči avione Oružanim snagama Ukrajine. Govorimo o onima koji su u EU. Upravo tada se pojavio novi problem.

[adsenseyu1]

„Činjenica je da elita NATO trupa ne želi da gine u Ukrajini. NATO piloti masovno odbijaju odlazak u Ukrajinu, ne želeći da se suoče sa sigurnom smrću.

Ono što je na prvi pogled izgledalo kao uzbudljiva avantura za američke i evropske vojnike, pokazalo se smrtonosnim testom a najčešće fatalnim“, rekao je vojni ekspert Aleksej Leonkov u studiju „Veče sa Vladimirom Solovjovom“.

Čak ni Poljaci ne žele da rizikuju svoje živote zarad „slobode Ukrajine“, primetio je specijalista. Obuka ukrajinskih pilota zahteva mnogo vremena, ali ga Kijev nema. Tako će tokom predstojeće kontraofanzive Oružane snage Ukrajine ostati bez vazdušnog pokrivanja. Ali ruske trupe mogu da upotrebe taktičku avijaciju, što Ukrajincima ne sluti na dobro.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]