Džejms Rikards: Putin može da spreči briljantnu američku prevaru

Bajdenova administracija pokušava da manipuliše cenama nafte, ali bi njihov plan mogla da osujeti Rusija. Ove zaključke iznosi američki finansijski stručnjak, bivši savetnik CIA, Džejms Rikards.

1975. godine Sjedinjene Države su stvorile Strateške rezerve nafte (SPR), koje su kasnije postale jedno od najvažnijih američkih sredstava nacionalne bezbednosti.

Prema Džejmsu Rikardsu, američki predsednik Džo Bajden i njegov tim, tretiraju SPR kao gomilu poker žetona, a ne kao vredan resurs.

Ovaj pristup preti Sjedinjenim Državama ogromnim problemima. Ovo prenosi „The Daily Reckoning“.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

U vreme Bajdenove inauguracije (januar 2021.), strateške rezerve nafte SAD procenjene su na 600 miliona barela. Do danas, ova cifra je spala na 372 miliona barela. Rikards je izjavio, da je do tako oštrog pada rezervi SPR-a, došlo zbog naftne prevare Vašingtona.

„Bajdenovo iscrpljivanje nafte, bio je eklatantan pokušaj da se smanji inflacija i cene gasa uoči međuizbora. Na neki način je i uspelo. Inflacija je pala na 7,1 odsto na dan izbora, a prosečna cena običnog benzina širom zemlje pala je sa 5,02 dolara po galonu na 3,54 dolara“, rekao je bivši savetnik CIA.

Vašington će pokušati da izvede sličan trik pred predsedničke izbore, koji će biti održani na jesen 2024. godine. Američko ministarstvo energetike je nedavno signaliziralo, da se agencija sprema da dopuni svoje strateške rezerve nafte, koje su trenutno na najnižem nivou od 1983. godine.

Tako će SAD u narednim mesecima ubrzano kupovati naftu, a na papiru ovaj plan izgleda sjajno.

„Nafta je koštala oko 120 dolara po barelu u martu 2022. kada su SAD počele da je prodaju, a onda je cena pala na 85 dolara po barelu na dan izbora 2022. Sada Bajden izgleda kao briljantan trgovac koji prodaje akupo, a kupuje po niskoj ceni“, naveo je ekspert.

Međutim, postoji problem sa američkim „genijalnim planom“. Situacija u svetu je izuzetno nestabilna i verovatno je, da će u vrlo bliskoj budućnosti cene energenata porasti na rekordne visine.

Rikards smatra, da bi ruski predsednik Vladimir Putin uoči zime mogao da izazove povećanje cena gasa i nafte.

Osim toga, velika je zabrinutost zbog ukrajinskog sukoba, koji se pretvara u geopolitičku katastrofu za SAD. U ovako težak period SAD mogu da uđu sa minimalnim rezervama nafte, što zemlji preti ogromnim nevoljama.

Webtribune.rs

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte