U SAD su se smejali neobičnom brodu Rusije – Više se ne smeju

Pre nekoliko godina u Rusiji je lansirana samopokretna arktička platforma „Severni pol”, i ovaj događaj izazvao je veliki odjek u svetskoj zajednici.

Naročito su vodeći američki mediji skrenuli pažnju na neobičan izgled ruske ploveće platforme, i nazvali ga „najružnijim brodom na svetu“.

Prema rečima kineskih stručnjaka, u to vreme Zapad još nije shvatio ogromnu vrednost ovog plovila.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

„Oblik ovog broda je zaista neobičan. Okrugli nos, kratko i debelo telo. Brod se često upoređuje sa pačjim jajetom koje pluta po vodi“, prenose kineska izdanja.

Stručnjaci navode, da plovilo ima deplasman od 11.000 tona, ukupnu dužinu od 83,1 metar, a širinu 22,5 metara. Ima veoma neobičan odnos širine i visine, zahvaljujući čemu „Severni pol“ može da ostane u surovom arktičkom ledu tokom cele godine. Zahvaljujući trupu u obliku jajeta, platforma se ne smrzava u vodu čak ni u najtežim klimatskim uslovima.

„Platforma je otporna na led, i dizajnirana je za geološke, hidroakustičke, geofizičke i pomorske istraživačke radove u polarnim regionima. Što se tiče funkcionalnosti, ovo je jedinstveno plovilo“, primećuju analitičari Sohua.

U stvari, „Severni pol” je neka vrsta mobilne istraživačke polarne stanice. Niko na svetu nema plovilo uporedive funkcionalnosti i sposobnosti za prelazak. Ako uzmemo u obzir da u poslednje vreme vodeće svetske sile počinju ozbiljnije da se bave Arktikom, shvatajući njegov ogroman strateški i ekonomski potencijal, onda će prisustvo takvog broda postati velika prednost za Rusiju u odnosu na njene konkurente.

Štaviše, SAD su počele da pale alarmirme zbog činjenice, da se arktička flota SAD sastoji od samo jednog teškog ledolomca, dok Rusija ima na desetine takvih brodova.

Zbog svega ovoga, Amerikanci su autsajderi u bici za Arktik, i pri pogledu na ruski „Severni pol” više se ne smeju, sada imaju drugačiji osećaj – zavist.

„Platforma „Severni pol“ postaće jedno od ključnih ruskih oruđa na Arktiku“, prenose kineska izdanja.

Webtribune.rs

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte